Home  /  Za pacijente i posjetitelje  /  Smjernice za pacijente – Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje

Smjernice za pacijente – Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje

Što je to anestezija?

 • Anestezija je stanje neosjetljivosti čitavog tijela ili dijela tijela na podražaje iz okoline pa tako i na bol. S obzirom na vrstu anestezije, ona može uključivati i određeni stupanj promjene stanja svijesti.
 • Anesteziju izvode specijalist anesteziolog i anesteziološki tehničar. Tijekom anestezije pratimo Vaše životne funkcije (krvni tlak i puls, srčani ritam, disanje, zasićenje krvi kisikom, temperaturu…) te brinemo o Vama.

Koje vrste anestezije postoje?

 • Opća anestezija – stanje slično snu u kojem pacijent svjesno ne doživljava bilo kakve podražaje iz okoline.
 • Regionalna anestezija – obuhvaća niz postupaka kojima se sprječava prijenos bolnih podražaja iz određenog dijela tijela u središnji živčani sustav (mozak), a nije vezana uz promjenu stanja svijesti pacijenta. Ovisno o vrsti, regionalna anestezija može dovesti do neosjetljivosti (utrnulosti) čitavog donjeg dijela tijela (područje ispod pupka), pojedinih udova (ruka, noga) ili njihovih dijelova (podlaktica, šaka, stopalo).
 • Lokalna anestezija – sastoji se od davanja lijeka (anestetik) u istom području gdje će se napraviti zahvat što dovodi do neosjetljivosti na bol samo tog malog, ograničenog područja kože i potkožnog tkiva

Zašto je obvezan prijeoperacijski anesteziološki pregled?

 • Terapijski zahvat (operacija) ili dijagnostički zahvat kojem se podvrgavate, kao i uz njega vezani anesteziološki postupak ne utječu samo na pojedini dio Vašeg tijela koji je bolestan, već izazivaju promjene u čitavom organizmu. Te promjene mogu opteretiti Vaš kardiovaskularni, respiratorni sustav, kao i druge tjelesne sustave pa je stoga izuzetno važno da se anesteziolog u izravnom razgovoru s Vama upozna s Vašim općim zdravstvenim stanjem prije predviđenog zahvata. Na osnovi tako dobivenih podataka i vrste predviđenog zahvata anesteziolog će načiniti plan anestezije i predvidjeti nužni stupanj skrbi prije, za vrijeme i nakon operacije što će rizike za Vaše zdravlje smanjiti na najmanju moguću mjeru. Stoga je važno da anesteziolog zna što više o Vašem zdravlju.

Važno je da iskreno odgovorite na pitanja o prijašnjim i sadašnjim bolestima, uzimanju lijekova, alergijama, štetnim navikama (pušenje, uzimanje alkohola, stimulativnih i opojnih sredstava).

 • Prilikom ovog susreta anesteziolog će Vam objasniti mogućnost izbora anestezija, prednosti i rizike pojedinog načina anestezije, te odlučiti jesu li potrebne dodatne laboratorijske pretrage, specijalističke konzultacije i promjene u terapiji koju uzimate zbog Vaših kroničnih bolesti. Cilj ove pripreme je da operaciji pristupite u što je moguće boljem stanju zdravlja, kako bi se maksimalno smanjio rizik operacije i anestezije.

Što je potrebno ponijeti na prijeoperacijski anesteziološki pregled?

-Sve lijekove koje koristite, uključujući inhalatore i kapljice te sve pripravke koji su kupljeni bez recepta kao što su vitamini, biljni pripravci i razni dodaci prehrani.

-Nalaz kompletne krvne slike, trombocita, elektrolita (K, Na), urea, kreatinin, GUK, PV, APTV, fibrinogena (nalaz ne smije biti stariji od mjesec dana).

-EKG (nalaz ne smije biti stariji od 3 mjeseca).

-Rtg srca i pluća (u mlađih od 35 god. koji nisu pušači i nisu imali značajnije bolesti pluća RTG nije potreban) – nalaz ne smije biti stariji od 6 mjeseci.

-Nalaz krvne grupe i Rh faktora.

-Pretrage mokraće i mokraćnoga sedimenta (nalaz ne smije biti stariji od mjesec dana).

-Ako se kontrolirate kod specijalista druge specijalnosti zbog kroničnih bolesti (bolesti srca, pluća, bubrega, jetre, štitnjače, šećerna bolest i sl.).

OBVEZNO ponesite zadnji specijalistički nalaz i odgovarajuće laboratorijske nalaze. Nalazi ne smiju biti stariji od godinu dana

 • Ako koristite pacemaker, ICD, CRT uređaj molimo učinite preoperativni pregled kod kardiologa;
 • Za djecu mlađu od 18 godina koja idu na opći kirurški zahvat potreban je nalaz KKS-a te ako dijete boluje od neke kronične bolesti zadnji nalaz dotičnog specijalista.

Neredovito ili nekontrolirano uzimanje lijekova prije operacije može prouzročiti značajne teškoće tijekom operacije i u razdoblju nakon operacije.

Kako to izgleda u praksi?

 • Iza ponoći ništa ne jedite i ne pijte.
 • Ujutro s gutljajem vode popijte lijekove koje Vam je anesteziolog propisao. Nakon određenog vremena dobit ćete propisanu premedikaciju u vidu tablete ili injekcije čime i započinje Vaša anestezija. U venu na ruci postavi se plastična igla (intravenska kanila), obično priključena na infuzijski uređaj. Neposredno prije operacije primit ćete intravenski anestetik koji je redovito dostatan za kratkotrajne zahvate. Takva se anestezija naziva kratkotrajna intravenska anestezija.
  Ako operacija traje duže, anestezija se može produljiti uštrcavanjem anestetika u venu (intravenska anestezija). Anestezija se može nastaviti i primjenom anestetika koji je u plinovitom stanju pomoću maske ili intubacijom. Ako se anestezija obavlja  pomoću maske, kisik i anestetik  dovode se  kroz masku koja se postavlja na usta ili na nos.
 • Poslije primjene anestetika u venu zaspat ćete. Potom Vam se kroz usta u dušnik uvodi plastična cijev (tubus) kroz koju se u pluća dovode kisik i anestetik. Intubacija u visokom stupnju sprječava udisanje stranih sadržaja koji mogu ugroziti Vaše zdravstveno stanje. Tijekom operacije umjesto Vas diše stroj čiji rad programira i nadzire specijalist anesteziolog. Za vrijeme operacije često se primjenjuju i sredstva za opuštanje mišića što liječniku poboljšava uvjete operiranja, a istodobno smanjuje količinu potrebnih lijekova.
 • Kod regionalne anestezije, tzv. bloka spleta živaca, anestezijsko se sredstvo iglom uštrcava u određeno mjesto blizu živaca “odgovornih” za osjet boli u dotičnom dijelu tijela. Ubod je bezbolan jer se mjesto uboda najprije anestezira lokalnom anestezijom.

Molimo, poštujte sljedeće naputke:

 • ništa ne jedite i ne pijte iza ponoći uoči zahvata, jer ćete tako izbjeći povraćanje i udisanje povraćene mase,
 • prestanite pušiti, ne konzumirajte alkohol uoči operacijskog zahvata,
 • na dan operacijskog zahvata ujutro popijte lijekove za koje Vam je anesteziolog napisao da ih smijete uzeti s gutljajem vode,
 • izvadite pokretne dijelove zubala (zubne proteze) i kontaktne leće,
 • skinite sav nakit,
 • skinite lak s noktiju,
 • obavite temeljitu higijenu cijeloga tijela.

Ako za vrijeme čekanja i pripreme za operaciju osjećate izraziti strah, nemir ili se znojite uz drhtanje, obavijestite o tome medicinske sestre ili liječnika.

Upozorenje za ambulantne zahvate !!!

 • Upozorite liječnika ako ste šest sati prije zahvata nešto pojeli ili popili.
 • Nakon završetka anestezijskog postupka iz bolnice smijete otići samo s pratnjom.
 • Najmanje 24 sata poslije anestezije ne smijete aktivno sudjelovati u prometu, raditi s motornim strojevima ili piti alkohol.

Zašto se moram obvezno potpisati?

Liječnici pa tako i anesteziolozi imaju zakonsku obavezu pribaviti suglasnost bolesnika za bilo koji medicinski postupak i to u pisanom obliku. Za maloljetne osobe i osobe koje ne mogu samostalno odlučivati dopuštenje daje član uže obitelji, roditelj ili skrbnik. Traženje te suglasnosti obvezno je, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije i u slučaju ako bi zbog vremena njenog pribavljanja život bolesnika bio ugrožen, a on u tom trenutku nije sposoban za odlučivanje.

Na kraju anesteziološkog pregleda trebate potpisati pristanak za anesteziju.

Molimo Vas da pitate anesteziologa o svemu što Vas zanima u vezi s anestezijom!
Nitko drugi (kirurg, poznanik, susjed…) ne može Vam dati stručnu informaciju o postupcima koji su u djelokrugu rada anesteziologa!