Home  /  Organizacijske jedinice  /  Služba za informatiku

Služba za informatiku

Ana Ravić, dipl.ing.rač.
Voditeljica Službe: Ana Ravić, dipl. ing. računarstva
Kontakt: 036/336-499
E-adresa: informatika@skbm.ba
Adresa:  Bijeli Brijeg  b.b. (nova zgrada SKBM) – etaža 8

Služba za informatiku SKB Mostar se bavi razvojem, implementacijom i održavanjem niza informatičkih sustava i veće količine informatičke i medicinske opreme.

U navedene sustave spadaju: Bolnički Informacijski Sustav – BIS, Radiološki informacijski sustav sa digitalnom arhivom slikovne dijagnostike (RIS/PACS), Laboratorijski informacijski sustav(LIS), Sustav za vođenje vertikalnog programa, Sustav za vođenje materijalnog knjigovodstva, Sustav za vođenje kadrovske evidencije, Sustav za rad sa sitnim inventarom, Sustav za obradu plaća i drugi.

Djelatnici informatičke službe su također izradili niz samostalnih sustava koje održavaju i unaprjeđuju, a u koje spadaju: Sustav za DRG evidentiranje, Sustav za vođenje radnih naloga, Sustav za evidenciju medicinske opreme, Sustav za evidenciju informatičke opreme, Sustav za naručivanje za Kliniku za onkologiju, Sustav za rad sa vatrodojavnom centralom i druge.

Uz navedeno, informatička služba sudjeluje u održavanju i povezivanju veće količine medicinske opreme poput sustava za radioterapiju Klinike za onkologiju, svih modaliteta Zavoda za radiologiju kao i Zavoda za nuklearnu medicinu, niza telemedicinskih sustava te raznih medicinskih uređaja na ostalim odjelima u SKB Mostar.

Informatička služba je za potrebe SKB projektirala, sagradila i održava razgranatu računalnu mrežu koja trenutno opslužuje preko 1000 povezanih uređaja koji su spojeni različitim tehnologijama umrežavanja kako bi se optimizirale performanse i trošak infrastrukture. U ove uređaje spadaju korisnička računala, IP telefonija, aktivna mrežna oprema, medicinski i drugi povezani uređaji.

Trenutno je u SKB Mostar preko 900 korisničkih računala koja koriste cijeli niz operacijskih sustava i korisničkog softvera koji instaliraju i održavaju djelatnici Službe za informatiku SKB Mostar. Djelatnici Službe za informatiku rade niz zahvata na hardveru korisničkih računala i periferije poput pisača, skenera itd. Zbog potrebe za uštedama na potrošnom materijalu Služba za informatiku SKB Mostar je na sebe preuzeo i naručivanje, dostavu i zamjenu tinte i tonera za više od 600 pisača u SKB Mostar.

Uz to, djelatnici Službe za informatiku se brinu za 15 serverskih računala na kojima radi preko 20 serverskih sustava (virtualizacija, korištenje resursa jednog serverskog računala za više sustava). Djelatnici Službe za informatiku se brinu za održavanje sigurnosti, povjerljivosti i dostupnosti podataka na ovim serverskim sustavima te do sada nije zabilježen niti jedan gubitak podataka.

Uz sve navedeno, Služba za informatiku se bavi i pružanjem pomoći korisnicima u SKB Mostar oko rada na računalima u najrazličitijem softveru, educiraju, korigiraju pogreške i pružaju usluge obrade i pripreme podataka za djelatnike u svim korištenim softverima i sustavima.