Home / Organizacijske jedinice / Služba za prehranu bolesnika
Služba za prehranu bolesnika
Voditelj Službe: Vlatko Milić, ing. preh. teh.
Kontakt: 036/312-192
E-adresa: kuhinja@skbm.ba
Adresa: Kneza Mihajla Viševića Humskog 39 (bivša Liska ulica) – iza Klinike za psihijatriju
Kontakt: 036/312-192
E-adresa: kuhinja@skbm.ba
Adresa: Kneza Mihajla Viševića Humskog 39 (bivša Liska ulica) – iza Klinike za psihijatriju
Voditelj Službe za prehranu bolesnika organizira i koordinira rad svih dijelova službe, organizira nabavku potrebnih materijala za rad i vodi računa o tehničkoj ispravnosti sredstava i uređaja za rad. Obavlja administrativne poslove vezane za rad službe te kontrolira kvalitetu namirnica za pripravljanje hrane.
Služba se dijeli na:
Odsjek za prehranu bolesnika
Centralna bolnička kuhinja (Ulica Kneza Mihajla Viševića Humskog)
- Kuhari (13) i pomoćni kuhari (12) – preuzimaju namirnice za pripravljanje hrane od skladištara i kontroliraju količinu u odnosu na obračun jelovničara te potom pripremaju obroke.
- Skladištari (2) – izdaju namirnice na osnovu brojčanog stanja jelovnika.
- Dijetetičar: Ivona Bevanda dipl. med. sr., – utvrđuje potrebe prehrane bolesnika, kontrolira kvalitetu i okus zgotovljene hrane i obilazi kuhinje po odjelima, kontrolira serviranje hrane, daje primjedbe i prijedloge na kompletnu podjelu hrane, po pitanju prehrane bolesnika kontaktira s liječnicima i glavnim sestrama.
- Jelovničar: Mario Tadijanić, VKV kuhar – zadužen za prikupljanje brojčanog stanja ležećih pacijenata u SKB Mostar te na osnovu tog broja sastavlja jelovnik i prema vrsti bolesti unosi dijete koje sastavlja dijetetičar.
Odsjek za nabavku, kontrolu i distribuciju hrane
(Bijeli brijeg b.b., zgrada tehničke službe)
- Voditeljica Odsjeka: Jadranka Jelić, mag. sestrinstva – organizira poslove vezane za rad odsjeka u skladu sa Službom za prehranu, pravi narudžbe sirovina i materijala potrebnih za rad odsjeka, organizira i kontrolira dostavu hrane od odsjeka do pacijenta te vrši nadzor nad radom servirki.
- Servirke (56) – obavljaju dužnost preuzimanja hrane dostavljene iz Centralne bolničke kuhinje te ju dostavljaju na Klinike/Odjele, pripremaju i serviraju napitke i jednostavna jela, dijele obroke pacijentima, održavaju posuđe i pribor za jelo te čajnu kuhinju u cijelosti.
U sklopu Odsjeka za nabavku, kontrolu i distribuciju hrane djeluje savjetovalište o prehrani:
- Nevena Pandža mag. nutr.
- Nevena Ćorić mag. preh. teh., univ. spec. nutr.
Kontakt br.: 036/336-327.
Savjetovalište za prehranu djeluje kroz savjetovanje pacijenata o prehrani i dijetoterapiji za vrijeme bolničke skrbi ili ambulantnog prijema. Glavni zadatci savjetovališta su:
- Određivanje energetskih i nutritivnih potreba bolesnika s obzirom na individualne potrebe
- Planiranje prehrane i izrada jelovnika za bolesnike na standardnoj ili posebnoj dijeti, ovisno o dijagnozi te suradnja pri provođenju enteralne (hranjenje uz pomoć sonde) i parenteralne prehrane (infuzijske otopine)
- Nutritivna potpora za različita stanja i bolesti tijekom pacijentovog boravka u bolnici
- Poboljšanje i nadziranje kliničke prehrane
- Izrada individualnog plana reguliranja tjelesne mase
- Edukacija medicinskog osoblja o specifičnostima prehrane za različita akutna i kronična stanja
- Izrada priručnika i edukativnih materijala za bolesnike s aktualnim prehrambenim smjernicama za različita stanja
- Edukacija pacijenata radi prilagodbe novom načinu prehrane nakon povratka kući iz bolnice
- Nutritivna prevencija.