Home  /  Organizacijske jedinice  /  Odjel za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje

Odjel za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje

Prim. Zoran Karlović, dr.med.
Pročelnik Odjela:  prim. doc. dr. sc. Zoran Karlović, dr. med., specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja
Glavna sestra Odjela: Slavica Šimić mag. sest.
Kontakt: 036/336-201;     Fax.: 036/336-201
E-adresa: anestezija@skbm.ba
Adresa: Bijeli Brijeg b.b. (glavni objekt SKBM) – etaža 1
Smjernice za pacijente – Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje…

Odsjek intenzivnog liječenja

Voditeljica: prim. dr. Ružica Biloš dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije, subspecijalist intenzivne medicine
Glavna sestra: Blanka Barić, dipl. medicinska sestra
Kontakt: 036/336-185

Odsjek anestezije i reanimacije

Glavni anestetičar: Igor Andrić, magistar sestrinstva
Kontakt: 036/336-194

Anestezija odraslih i djece

  • opća endotrahealna anestezija (TIVA, TCI, inhalacijska, kombinirana, low flow anestezija)
  • regionalna anestezija
  • Pacijenti koji nakon operacije zahtijevaju nastavak liječenja u jedinici intenzivnog liječenja (JIL), odmah po kraju operacije budu tamo i premješteni.

Reanimacijski tim

Naši anesteziolozi dio su reanimacijskog tima koji 24 sata dnevno, 365 dana u godini zbrinjava pacijente koji dožive kardiopulmonalni arest u bolnici ili u krugu bolnice.

Endoskopski i radiološki postupci

Bronhoskopija, brahiterapija dijagnostička i intervencijska gastroskopija, kolonoskopija i polipektomija, scintigrafija životno ugroženih bolesnika, radiološke pretrage (CT, MRI), snimanje EEG-a i biopsije hematološkog materijala.

Pratnje životno ugroženih bolesnika u druge medicinske centre

Zbog povremene potrebe za nastavkom liječenja u većim bolničkim centrima, anesteziološki tim obavlja pratnju i nadzor takvih bolesnika.

Odsjek za kardiovaskularnu anesteziju

Voditelj: dr. Boris Matić, dr. med., specijalist reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspecijalist intenzivne medicine.
Glavna sestra: Tanja Tomić, dipl. medicinska sestra
Kontakt: 036/336-205

Ambulanta za prijeoperacijske preglede

Kontakt: 036/336-172

U prijeoperacijskom pregledu anesteziolog pregledava kompletnu medicinsku dokumentaciju, povijest bolesti te nalaze dijagnostičkih pretraga koje je bolesnik prethodno obavio. Na osnovu informacija koje dobije dat će preporuku koje lijekove uzeti večer i jutro prije same operacije.
Važno je upozoriti anesteziologa na probleme kod prethodnih anestezija, ako ih je bilo. To podrazumijeva neuobičajene reakcije pri anesteziji kao što su visoka temperatura, dugotrajno buđenje, mučnina ili povraćanje. Svakako je bitno upozoriti anesteziologa na postojeće alergije.

Predoperacijski anesteziološki pregled u poliklinici je dokumentiran, a taj će nalaz prije operacije pročitati anesteziolog koji odlučuje o konačnom pristupu anesteziji za vrijeme operacije.

Molimo pacijente da prilikom posjeta ambulanti za prijeoperacijski anesteziološki pregled vode računa o radnom vremenu ambulante te da ponesu svu raspoloživu medicinsku dokumentaciju potrebnu za anesteziološki pregled.

Ambulanta za liječenje boli

Kontakt: 036/336-172

U ambulanti za liječenje boli liječe se: kronični bolni sindromi raznih uzroka, muskuloskeletna degenerativna problemetika, kronični lumbosakralni i cervikobrahijalni sindromi, tenzijske glavobolje, migrene, poliartralgije, neuralgije različitih uzroka, liječenje boli kod onkoloških bolesnika.

Najčešće primjenjivanje metode: farmakoterapija, infitracija bolnih točaka („blokada“),  akupunktura, interaktivna neurostimulacija (TENS), ultrazvuk, laser, nutricionistričke izmjene, pozitivne promjene u životnom stilu, stvaranje pozitivnih rutina (disanje, relaksacija, tjelesni stav).

Ambulanta za osobe s posebnim potrebama

U sklopu našeg Odjela djeluje i Ambulanta za osobe s posebnim potrebama. Naš odjel je prvi u Bosni i Hercegovini započeo s pružanjem opće anestezije prilikom izvođenja stomatološkog liječenja osoba s posebnim potrebama. S obzirom da ti bolesnici imaju nerijetko velik broj pratećeg komorbiditeta tim je pružanje tih anestezioloških usluga još zahtjevnije. Kod nas su dolazili potrebiti bolesnici iz cijele Bosne i Hercegovine i bližeg okruženja, a također liječnici i anesteziološki tehničari s našeg odjela pomažu u uspostavi sličnih ambulanti i u drugim bolnicama u našoj zemlji.

Odjel kao sastavnica SKB Mostar provodi nastavu za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studente Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru te edukaciju specijalizanata anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine iz drugih bolnica.