Home  /  Smjernice za pacijente – Odjela za dječju kirurgiju

Smjernice za pacijente – Odjela za dječju kirurgiju

Upute za operativni zahvat hipospadije

Hipospadija je prirođeni poremećaj razvoja muškog spolno-mokraćnog sustava kod koje se vanjski otvor mokraćne cijevi ne nalazi na vrhu glavića penisa nego ovisno o težini stupnja, bilo gdje od baze do vrha penisa. Izvodi se u općoj anesteziji.

U dječjoj dobi operacijski zahvati, a i većina bolnih terapijskih i dijagnostičkih postupaka rade se u općoj anesteziji. Dijete je, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, osoba od rođenja do 18. godine života i zato je potreban pristanak roditelja za anesteziju.

Što je anestezija?

Anestezija je postupak kojim se potpuno odstranjuje bol, a može biti opća (isključena je svijest i zaštitni refleksi) i regionalna (svijest je očuvana). Anesteziju provodi liječnik specijalist anesteziologije i reanimacije. Anesteziolog je odgovoran za održavanje svih životno važnih funkcija (disanje, rad srca, rad svih vitalno važnih organa), za nadoknadu tekućina (infuzije) i primjenu krvi i krvnih sastojaka (transfuzija). Anesteziolog omogućava optimalne uvjete za rad operatera.

Prije operacijskog zahvata, dijete obavezno mora pregledati anesteziolog, da bi uvidom u medicinsku dokumentaciju i u razgovoru s roditeljima procijenio rizik opće anestezije.

Prije pregleda anesteziologa trebate obaviti slijedeće pretrage:

1. KKS, Glukoza u krvi, Urea, Kreatinin, Minerali, Proteini, Albumini, CRP i Urin.

2. Pregled pedijatra.

Nema anestezije bez rizika. Stupanj rizika ovisi o prijašnjim i pratećim bolestima, životnoj dobi, općem stanju i životnim navikama. Današnja anestezija omogućuje točno doziranje i kombinaciju različitih anestetika, a pravilnom pripremom djeteta prije zahvata, moguće je i smanjiti stupanj rizika. Anesteziolog za vrijeme anestezije aparatima za disanje i drugim aparatima stalno kontrolira disanje, rad srca i druge važne funkcije u tijelu.

Da bi se smanjio anesteziološki rizik Vašeg djeteta, kao i opasnost od povraćanja i udisanja povraćenog sadržaja, držite se slijedećih uputa:

 • dijete ne smije imati akutno povišenu temperaturu, prehladu, upalu dišnih putova, težu anemiju, proljev, različite osipe, povišene leukocite, preboljele dječje zarazne bolesti prije manje od mjesec dana, da nije cijepljeno zadnjih 5 dana.
 • ukoliko dijete ima neku trajnu terapiju, obavezno redovito uzeti lijek.
 • 6 sati prije operacije ne konzumirati krutu hranu, kravlje mlijeko i zamjensku hranu za dojenčad.
 • 4 sata prije operacije ne dojiti dijete.
 • 3 sata prije operacije ne piti vodu i žvakati žvakaću gumu.
 • prije operacije obavezno izvaditi kontaktne leće, skinuti lak sa noktiju i sav nakit.

Nakon obavljenih gore navedenih pretraga vaše dijete može ići na operativni zahvat.

Dužina boravka nakon operacije u bolnici?

Kod glanularne/distalne hipospadije (otvor mokraćne cijevi se nalazi na polovici bližoj glaviću penisa), u normalnim slučajevima pacijent se može već nakon 5 dana otpustiti kući.

Kod proximalne hipospadije (otvor mokraćne cijevi se nalazi na polovici bližoj tijelu) pacijent može biti zadržan u bolnici do 2 tjedna, u nekim slučajevima dijete može već prije biti otpušteno kući. Ukoliko dođe do komplikacija boravak u bolnici se produžava.

U normalnim slučajevima pacijent se najkasnije 24 sata nakon operacije može slobodno kretati i igrati. Peti dan nakon operacije skida se prevoj te se koristi antibiotska mast lokalno. Kateter se vadi deseti dan nakon operacije.

Što se poslije dešava sa koncima iz rane? Moraju li se vaditi?

Kod operativnih zahvata koriste se konci koji se sami razgrađuju pa ih nije potrebno vaditi. Ni u kojem slučaju ne smijete ih povlačiti ili njima manipulirati, jer mora proći određeno vrijeme a to može potrajati i do nekoliko tjedana dok konci sami ne nestanu.

 Kako dugo traje oporavak nakon operacije i o čemu treba voditi računa?

70 % oporavka se desi već u prvom mjesecu, dok cjelokupni oporavak traje ca. 6 mjeseci. Svaki pacijent je poseban, stoga se ne zabrinjavajte ukoliko oporavak potraje nešto duže.

Plivanje ili kupanje zabranjeno najmanje 1 mjesec dana.  U prvom tjednu nakon operacije penis pažljivo čistiti mokrom krpom i nakon toga dobro posušiti. Nakon tjedan dana je dozvoljeno kratko tuširanje ali uvijek voditi računa o tome da poslije dobro posušite penis. 

Pažljivo prilikom igre da dijete ne dobije udarac ili ozljedu u području rane! 

Zabranjena vožnja autića, tricikla, bicikla dok sve zbilja dobro ne zacijeli (najmanje mjesec dana)!

Koje komplikacije se mogu pojaviti?

Operacije za korekciju hipospadija su podložne svim općim kirurškim komplikacijama, koji mogu znatno utjecati na ishod kirurškog postupka. S obzirom na prokrvljenost penisa, krvarenje je česti problem. Poslijeoperacijsko krvarenje sprječava se posebnim prevojem. Pažljivom njegom mora se spriječiti infekcija rane. Stoga će Vaše dijete imati dvije pelene ( jednu manju i jednu veću) te će primati antibiotike. Infekcija, nastanak hematoma i ishemični tkivni režnjevi mogu dovesti do slabog zarastanja rane, rezultirajući u stvaranju fistule i/ili kompletnom neuspjehu postupka. Kasne komplikacije operacija hipospadija su dobro poznate i, na žalost, česte. Fistule su najčešće komplikacije nakon operacija hipospadija, i javljaju se do u 30% pacijenata. Fistula se može pojaviti akutno, odmah nakon micanja katetera, ili mnogo godina nakon kirurškog postupka. Kirurško liječenje fistule se ne smije olako shvatiti: u nekim je serijama i postotak ponovnog javljanja i do 50%. Izbor vremena zatvaranja je važan: Sada se preporuča čekati najmanje 6 mjeseci nakon operacije hipospadije prije pokušaja zatvaranja fistule. Meatalna stenoza može se prezentirati kao teškoća s mokrenjem, mlazom u obliku finog spreja te u nekih pacijenata kao infekcija urinarnog trakta uzrokovana nepotpunim pražnjenjem mokraćnog mjehura.

U ostale rijeđe komplikacije spadaju: uretralna stenoza, perzistentna chorda, balanitis xerotica obliterans, uretrokela).

Komplikacije mogu biti:

 • otok, krvarenje, upale, odumiranje tkiva, suženje otvora mokraćne cijevi, blok katetera, grč mjehura, erekcija.
 • fistule, suženje mokraćne cijevi, proširenje u mokraćnoj cijevi (Divertikulum), povratna hipospadija (otvor mokraćne cijevi vratio se u prvobitnu poziciju), zakrivljenost, izgled, psihološki problemi.

U principu se po pojavi komplikacija na drugu operaciju čeka najmanje 6 mjeseci od zadnje operacije kako bi se osiguralo potpuno zacjeljenje rana i omogućila bolja uspješnost za novu operaciju.

Kada treba napraviti kontrolu nakon operacije?

Kontrolni pregled se obavlja 10 dan nakon operacije, zbog vađenja katetera te nakon 15  dana od vađenja katetera, zatim nakon 1., 3. i 6. mjeseca nakon operacije. Sve ove kontrolne preglede bi ukoliko je to ikako moguće trebao da obavi kirurg koji je i izveo operaciju. Dugoročno savjetujemo jednu godišnju kontrolu. Vaše dijete će imati dvije pelene koje će mu omogućiti da razdvoji stolicu od urina ( upute ćete dobiti od sestre na Odjelu).

Ako je bilo koja stolica došla u kontakt s penisom, potrebno je nježno očistiti s maramicama ili oprati u toploj vodi te posušiti.

– Nakon pranja potrebno je nanijeti antibiotsku mast na penis (uvijek operite ruke prije).

– Kateter je pričvršćen jednim šavom za vrh penisa, pazite da dijete ne poteže kateter te pazite prilikom presvlačenja da ne vučete kateter.

Ukoliko dijete ne koristi pelene, imati će kateter s posebnom vrećicom za urin. Iste upute vrijede za njegu katetera kao gore. Jedina razlika je da će morati isprazniti vrećicu, što češće možete, da nema previše urina budući da težina vrećice može povući kateter.

Izbjegavati trčanje, igranje na igračkama (hodalice, tricikli/bicikli, ljuljačke, penjalice, naprezanja, konji, automobili i kamioni, ili koljeno) do 1 mjesec nakon operacije.

Za operativni zahvat potrebno je ponijeti:

 • uputnicu za ležanje djeteta u bolnici od svog obiteljskog liječnika,
 •   (i za mamu ukoliko ostaje uz dijete)
 • pacijenti iz druge županije trebaju imati suglasnost za liječenje,
 • ovjerenu zdravstvenu iskaznicu,
 • laboratorijske nalaze (Glukoza u krvi, Urea, Kreatinin, Minerali, Proteini, Albumini, CRP i Urin),
 • nalaz pedijatra,
 • nalaz anesteziologa (možete se za pregled naručiti na br. tel.: 036/336-172),
 • nalazi ne smiju biti stariji od jednog mjeseca,
 • osobne stvari za spavanje i higijenu (pelene za vašu bebu u dvije veličine, onu koju koristite i za broj veće),
 • hranu za vašu bebu (hrana za veću djecu i mame je osigurana).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na br. telefona: 036/336-257 od 8:00 do 14:00 sati svakim radnim danom. (Fax.: 036/336-299; E-adresa: djecja.kirurgija@skbm.ba)