Home  /  Smjernice za pacijente Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Smjernice za pacijente Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Pri dolasku na hospitalizaciju, nužno je ponijeti slijedeće:

 • Ovjerenu zdravstvenu iskaznicu.
 • Uputnicu za bolnicu.
 • Suglasnost Zavoda za zdravstveno osiguranje ukoliko osiguranik nije iz HNŽ-a.
 • Nalaz liječnika specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.
 • Nalaz urina, GUK, Hemogram ( Er,Hb,Tr,Le,…) koji ne smiju biti stariji od mjesec dana.

Fizikalna medicina koristi fizikalne (prirodne) metode u svojim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Ona je najstarija, a ujedno i jedna od najmlađih grana medicine. Najstarija zato što je terapijske vrijednosti prirodnih čimbenika poznavao i primitivni čovjek (sunce, topla vrela, ljekovita blata), a najmlađa jer se osamostaljenje ove struke događa tek početkom druge polovine dvadesetog stoljeća.

Rehabilitacijska medicina je proistekla iz fizikalne medicine, a bavi se otklanjanjem ili smanjenjem onesposobljenja koja uzrokuju kronične bolesti i stanja. S napretkom medicine u cjelini, povećava se broj kronično oboljelih osoba, osoba čije bolesti nisu izlječive, ali ih  je moguće uspješno držati pod nadzorom i voditi kvalitetan život. Da bi se postigla zadovoljavajuća kvaliteta neophodno je uključenje takvih bolesnika u fizikalno rehabilitacijski proces.

Stoga fizikalna medicina danas zauzima važno mjesto u svim  drugim medicinskim oblastima, prati njihov razvoj  i sama se intenzivno mijenja i usavršava. Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB Mostar, također, slijedi najnovije smjernice razvoja struke.

VRSTE TERAPIJSKIH METODA

Terapijske metode koje se provode na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju:

 • Termoterapija (topli oblog, parafini i infracrveno svjetlo).
 • Krioterapija ( masaža ledom).
 • Manualna masaža.
 • Limfna drenaža.
 • Elektroterapija (TENS,  dijadinamske i  interferentne struje, galvanizacija suha i vlažna, elektrostimulacija).
 • Magnetoterapija.
 • Terapijski ultrazvuk.
 • Terapija laserom.
 • Kineziterapija (terapija vježbanjem) – neurorazvojna terapija za djecu, Vojta terapija Bobath terapija za odrasle, PNF terapija, vježbe po McKenziu za vrat i križa, Muligan terapija.
 • Trakcija križa na ekstenzomatu.
 • Hidroterapija u bazenu i Hubbardovoj kadi.
 • Terapija pacijenata s ugrađenim srčanim stimulatorom.

TERMOTERAPIJA (topli oblog, parafin i infracrveno svjetlo)
Zbog svog analgetskog i sedativnog učinka termoterapijske procedure se najčešće koriste prije izvođenja vježbi, elektroterapije i terapije ultrazvukom te kao priprema bolesnika za mobilizaciju zglobova jer povećavaju rastezljivost površnih mekih tkiva.

KRIOTERAPIJA (masaža ledom)
Krioterapija uspješno smanjuje akutnu bol, lokalnu upalu, spastičnost i otok. Primjenjuje se u trajanju od  3-5 minuta, odnosno dok se ne pojavi reaktivna hiperemija.

MANUALNA MASAŽA (najstarija metoda)
Masaža je jedna od najstarijih terapijskih matoda uopće. Koristila se u kineskoj medicini već 3000 godina prije Krista. Izvodi se nizom mehaničkih manipulacija tjelesnim tkivom kako bi se otklonili bolovi i mišićni spazmi.

LIMFNA DRENAŽA (funkcionalnost limfnog sustava)
Ručna limfna drenaža je vrsta masažne tehnike kojom pospješujemo tijek limfe i funkcionalnost limfnog sustava. Zastoj limfe koji uzrokuje limfni edem je osnovna indikacija za primjenu ove terapije.

ELEKTROTERAPIJA (terapija različitim oblicima struja)
U terapijske svrhe se koriste različiti oblici struja: istosmjerna ili galvanska struja, dijadinamske i interferentne struje, transkutanaelektrična stimulacija (TENS)  i ostale elektrostimulacije te visokofrekventne struje. Ovisno od njihovog oblika, izazivaju smanjenje boli, povećanje lokalne cirkulacije, povećanje mišićne kontrakcije i smanjenje otekline i upale.

MAGNETOTERAPIJA (terapija magnetnim poljem)
Terapija magnetnim poljem uspješno se koristi u liječenju kontuzija, istegnuća i  iščašenja zglobova, kod otežanog zarastanja prijeloma kostiju, kod reumatskih upalnih i degenerativnih bolesti, bolesti srca i krvotoka, kao i poremećaja izmjene tvari (šećerna bolest, giht, hiperlipemija).

ULTRAZVUK (terapija ultrazvučnim valovima)
Ultrazvuk povećava temperaturu tkiva na dubini od  5 cm i više. Dubokim zagrijavanjem smanjujemo kontrakture i povećavamo opseg pokreta u zglobovima,snižavamo bol i spazam te pospješujemo cijeljenje rana. Primjenjuje se preko kontaktnog gela ili vodene kupelji.

LASEROM (laserska svjetlost)
Lasersko svijetlo je monokromatsko, koherentno i strogo usmjereno. U organizmu  izaziva analgetski i stimulirajući učinak u regeneraciji tkiva. Koristi se u liječenju otvorenih rana, za suzbijanje boli i uravnoteženje  imunološkog sustava kod upalnih reumatskih bolesti.

TRAKCIJA EKSRENZOMATOM (pasivna kineziterapijska metoda)
Trakcija je pasivna kineziterapijska metoda istezanja određenih dijelova tijela koja stvara osjećaj olakšanja pritiska i povećanja opsega pokreta. Najčešće indikacije za ovu terapiju su prokliznuća diska, suženje intervertebralnih prostora, spondilolisteze i smanjenja mobilnosti malih zglobova kralješnice.

KINEZITERAPIJA (najvažniji oblik terapije – terapija vježbanjem)
Kineziterapija koristi pokret pojedinih dijelova tijela ili cijeloga tijela u terapijske svrhe. Njome održavamo i povećavamo mišićnu masu, razvijamo balans i koordinaciju, poboljšavamo posturu i izdržljivost, poboljšavamo opseg pokreta te poboljšavamo  funkcioniranje svih ostalih organskih sustava, posebice kardiovaskularnog, respiratornog, probavnog i neuromotornog.

KINEZITERAPIJA (neurorazvojna terapija – Bobath koncept)
Primjenom neurorazvojne terapije kod novorođenčadi i male djece moguće je spriječiti razvoj patoloških oblika kretanja, deformacija kralješnice, kukova i stopala, kao i ubrzati razvoj samostalnog kretanja.

HIDROTERAPIJA (hidroterapija u bazenu)
Jedan od najvažnijih oblika fizikalne terapije je hidroterapija. Provodi se ili u Hubbardovoj kadi ili u terapijskom  bazenu  izvođenjem  podvodne masaže ,vježbi ili plivanjem. Jedinstvena je kombinacija aerobnih i anaerobnih vježbi zbog fizičkih svojstava vode. Kompletan je i temeljni oblik vježbanja jer aktivira muskulaturu cijelog tijela. Omogućava tjelesnu aktivnost bez opterećenja koštano – zglobnog sustava, povećava snagu i tonus mišića, rastezljivosti elastičnost svih zglobova i ligamenata, kao i snagu i izdržljivost  najvažnijeg mišića u tijelu, srca.

Vježbe u terapijskom bazenu i plivanje pomažu kod upalnih reumatskih bolesti kao što su reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis; kod degenerativnih bolesti koštano zglobnog sustava kao što su artroze kralješmice, kukova, koljena; kod neuroloških bolesti kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, stanja iza moždanog udara i tumora mozga sa posljedičnom hemi i paraparezom. Ubrzava oporavak iza sportskih ozljeda i prijeloma, pomaže u reguliranju šećerne bolesti  i povišenih masnoća u krvi , kao i reguliranju tjelesne težine.

HIDROTERAPIJA (hidroterapija u Hubbardovoj kadi)
Slaba ili potpuna nepokretnost nastala kao posljedica bolesti ili ozljeda mozga i kralježnične moždine  indikacija su za vježbe u Hubbardovoj kadi. Ona svojim oblikom omogućava bolesniku potpuno opuštanje u vodenom mediju, a terapeutu potpunu kontrolu i vođenje pokreta svakog segmenta tijela pacijenta!

TERAPIJA PACIJENATA SA SRČANIM  STIMULATOROM (provođenje fizikalne terapije i rehabilitacije)
Bolesnicima s ugrađenim srčanim stimulatorom standardno je kontraindicirana primjena svih oblika elektroterapije, magnetoterapije kao i terapije  ultrazvukom. Ovi oblici fizikalne terapije djeluju na rad stimulatora i tako životno ugrožavaju ove pacijente. Do sada su mogli koristiti samo terapiju masažama, vježbama i  toplinskim procedurama, što je nedovoljno za poboljšanje njihovog stanja. U suradnji  s Kabinetom za ugradnju srčanih stimulatora Interne klinike SKB Mostar, na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju započeli smo novo poglavlje u primjeni fizikalne terapije kod ovih bolesnika.

TERAPIJA PACIJENATA SA SRČANIM STIMULATOROM (provođenje fizikalne terapije i rehabilitacije)
Samo kod nas oni mogu dobiti kompletnu elektroterapiju, magnetoterapiju i terapiju ultrazvukom, na što smo posebno ponosni! Primjena  ovih terapija je moguća pod kontrolom elektrofiziologa, u nadziranim  uvjetima, što nas izdvaja od svih ostalih odjela za fizikalnu  medicinui rehabilitaciju u zemlji, ali i u cijeloj regiji.
Nakon operativnih zahvata na otvorenom srcu započinje se rana kineziterapija na Kliničkom odjelu  za kardiokirurgiju. Terapiju kontinuirano provode posebno educirani fizioterapeuti.

BOLNIČKI  ODJEL (suvremeni bolnički kapaciteti)
Bolesnici  nakon operativnih zahvata, s težim patolološkim stanjima, kao i svi oni koji nisu u stanju dolaziti ambulantno, imaju mogućnost primjene terapije u bolničkim uvjetima. Za njih je osigurana terapija i u posljepodnevnim satima, kao i subotom. Odgovarajuća medicinska skrb je osigurana kroz 24-satni nadzor educiranih medicinskih sestara i liječnika specijalista.