Home  /  Novosti i obavijesti  /  Uspješno izvedeni prvi zahvati u novoj angio dvorani SKB Mostar

Uspješno izvedeni prvi zahvati u novoj angio dvorani SKB Mostar

10. siječnja 2022.

Unatoč teškim uvjetima pandemije, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru prva je u Bosni i Hercegovini opremila angio-dvoranu u kojoj se s pomoću skupih uređaja mogu izliječiti osobe koje pogodi moždani udar. Za rad na njima osposobljen je mladi tim liječnika koje je obučavao jedan od najpoznatijih svjetskih neuroradiologa prof.dr.sc. Marko Radoš iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Uz njegovo mentorstvo taj tim mostarskih liječnika s dr. Gojkom Bogdanom na čelu uspio je u posljednja tri tjedna izvesti pionirske iskorake za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar spasivši živote četvero ljudi koji su imali izljeve krvi u mozak ili pak začepljenja trombovima.

„Riječ je o neinvazivnoj metodi trombektomije tako što se kroz preponsku arteriju u angio-dvorani suvremenim uređajem dođe do krvne žile koja je oštećena ili se pak pojavio tromb te se izvede zahvat. Uvodi se kateter u unutarnju karotidnu arteriju, a onda sustavom mikrokatetera plasiramo nekoliko platinastih zavojnica u samu aneurizmu“, rekao je dr. Bogdan. Objasnio je da je nakon zahvata kod toga pacijenta nestala aneurizma, zaustavljeno je izlijevanje krvi te će se brzo u potpunosti oporaviti.

Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrti i invaliditeta u Europi. Trećina pacijenata preživi, a trećina završi s dugotrajnim invaliditetom. Velik napredak u liječenju takvih pacijenata u svijetu donio je endovaskularni model, koji se od ove godine primjenjuje se i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

„Veliki je to događaj za zdravstveni sustav na području Hercegovine odnosno i BiH, za ljude koji dožive moždani udar, sada imaju šansu jer se može izvaditi taj tromb iz glave. Pacijent koji bude dovezen iz Livna, Konjica, Trebinja ima priliku. Prije ovoga događaja nije imao izglede jer nije mogao stići ni do Tuzle, Zagreba ili Splita u vremenskim okvirima koji su potrebni kako bi se uspješno provela procedura, odnosno pacijent izliječio te spriječilo nastajanje teškog invaliditeta“, kazao je prof. dr. sc. Marko Radoš.

Četiri života već su spašena. Na uređaju koji je stajao oko 1,8 milijun eura rade mladi liječnici pod nadzorom dr. Radoša, gdje su prošli višegodišnju praksu.

„Ono što je bitno naglasiti jeste taj „zlatni prozor“, nekakav vremenski prozor kad se pacijenti moraju javiti u hitnu neurološku službu, ako sumnjaju na moždani udar da se što prije jave u bolnicu, poručuje dr. Sandra Lakičević, sa Klinike za neurologiju SKB-a Mostar. „Svakom minutom gubimo nekoliko milijuna neurona, a to praktično znači da pacijent ne može govoriti, ima ispad vida ili oduzetost tijela“, upozorava dr. Lakičević. Uvođenjem ovih vrsta medicinskih intervencija u SKB Mostar su, nakon invazivne kardiologije, napravili jedan od najvažnijih iskoraka u borbi za zdravlje i osiguranje veće kvalitete življenja na ovim područjima.