Home  /  Novosti i obavijesti  /  Simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima

Simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima

14. studenoga 2019.

2. ZNANSTVENI INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ POSVEĆEN SVJETSKOM TJEDNU SVJESNOSTI O ANTIBIOTICIMA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Već po drugi put Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru ugostio je stručnjake iz regije – infektologe, kliničke farmakologe, kliničke mikrobiologe, kliničke farmaceute, biotehnologe i znanstvenike koji će predstaviti moguća rješenja problema antibiotske rezistencije.

U suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, Studentskom sekcijom za farmakologiju i imunologiju te Udruženjem studenata medicine u BiH, simpozij je namijenjen liječnicima, farmaceutima, medicinskim sestrama/tehničarima, kao i drugim radnicima u zdravstvu, ali i studentima studija biomedicinskog područja (medicina, farmacija,…) te je sudjelovanje bilo potpuno besplatno.

“Prva rezistencija na antibiotike zabilježena je već nakon Drugog svjetskoga rata, a danas je ona, nažalost, realnost. Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je tu spororastuću pošast sa tendencijom pogoršanja”, rekao je na otvaranju simpozija predsjednik Znanstvenog odbora simpozija prof. dr. Ivan Kosalec. Ovaj uvaženi profesor, mag. pharm. sa Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako je za rješavanje tog problema ključna edukacija građana. On je upozorio kako analize potrošnje lijekova pokazuju da se antibiotici koriste prečesto i u velikom broju slučajeva bez konzultacija s liječnikom. “Antibiotici su moćni lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija, među najčešće su propisivanim lijekovima današnjice, posebno u sezoni gripe i prehlade kad ih često, zapravo, i ne trebamo. Međutim, sve više slabi i njihov utjecaj na bakterije, jer je njihova prečesta i neracionalna uporaba dovela do razvoja otpornosti na antibiotike kod bakterija”, objasnio je Kosalec. Pozvao je stanovništvo da ne vrši pritisak na liječnike i da ne traži antibiotike bez razloga te da ih ne kupuje samoinicijativno.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Bevanda istaknuo je da mostarski Medicinski fakultet rado otvara vrata svim stručnim i znanstvenim skupovima, koji za cilj imaju veću kvalitetu zdravstvene skrbi.

Pokrovitelji simpozija bili su Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini, a podržan je i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Skup je bodovan od strane Liječničke/Ljekarske komore HNŽ/K,  Farmaceutske komore HNŽ/K i Komore medicinskih sestara – tehničara HNŽ/K BiH, dok su studentima prisutnima za cijelog trajanja simpozija dodijeljene potvrde.