Home  /  Novosti i obavijesti  /  Schroth terapija – završen drugi dio edukacije

Schroth terapija – završen drugi dio edukacije

20. rujna 2019.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u prostorijama Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju održava se drugi dio intenzivne edukacije  Schroth  terapije u trajanju od 18. do 22. rujna 2019. godine. Po završetku tečaja polaznici će polagati ispit, nakon kojeg dobivaju licencu Schroth terapeuta.

Schroth metoda je suvremeni način liječenja skolioze koja se zasniva na trodimenzionalnoj korekciji tijela s obzirom da je skolioza trodimenzionalni oblik deformacije. Po tome se razlikuje od drugih metoda koje su primijenjene,  jer se korekcija održava u jednoj ravni. 

Međunarodni  Schroth instruktor Nikola Jevtić ističe: „Osnova kod ove metode je trodimenzionalno disanje i trodimenzinalna korekcija samog tijela“. Instruktor Jevtić je također naglasio kako je bitno da djeca koja imaju ozbiljnijih problema sa skoliozom i u fazi su rasta i razvoja, nose ortozu pored provođenja Schroth vježbi, kako bi se držanje tijela što bolje korigiralo. Što se tiče rezultata, naglašava Jevtić: „Oni su vidljivi i klinički i radiološki“.

Predstojnica Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju doc. dr. sc. Mladenka Naletilić je istaknula kako su zbog sve većeg broja pacijenata koji pate od skolioze i deformacije kralježnice u suradnji sa menadžmentom SKB Mostar i Udrugom fizioterapeuta Federacije BiH,  organizirali  Schroth tečaj te navela: „Mi smo se bavili skoliozama i ranije, ali to je bio posve drugi pristup, ovaj Schroth pristup je za naše prilike nešto potpuno novo, iako je on povijesno star“.

Na pitanje postoji li statistički podatak oboljelih, dr. Naletilić odgovara kako se ne može govoriti o točnom broju, ali postotak populacije koji ima problema sa skoliozom je 2-3%, pri čemu je 3-4 puta skolioza češća kod žena nego kod muškaraca i kod žena pokazuje veću progresiju.

Vježba je najbitnija

Branislav Đolo, fizioterapeut Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji sa skoliozama radi od 1979. godine navodi: „Metode koje smo tad radili provodimo i sad, sve nove uključujući i Schroth su samo nadogradnja na ovo, kvaliteta je veća. Sve  se svodi na vježbu, stav, disanje, i naravno da se prati… Dijete mora vježbati sve do svoje faze rasta otprilike do 18-te godine života“.

Ispred Udruge Fizioterapeuta Federacije BiH, obratila se i Ljuba Vidačković koja se inače bavi neurorazvojnom terapijom kod malih beba te istaknula: „Cilj Udruge je u biti promocija struke i sukladno tome mi organiziramo edukacije na nivou Federacije po potrebama pojedinih službi. Ove godine je Schroth došao u Mostar zahvaljujući organizaciji Udruge“.

Sve nazočne također je, ispred menadžmenta SKB Mostar,  pozdravila i Zdravka Lončar, glavna sestra SKB Mostar ističući napredak i angažiranost Udruge  fizioterapeuta Federacije BiH te između ostalog izrazila želju  da  ovaj tečaj Schroth  terapije bude  prepoznat i vrednovan u sustavu zdravstva.