Home  /  Novosti i obavijesti  /  Novi Video – EEG monitoring iz SKB Mostar će biti umrežen s drugim centrima u regiji

Novi Video – EEG monitoring iz SKB Mostar će biti umrežen s drugim centrima u regiji

6. rujna 2019.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je 6. rujna 2019. godine, u okviru NeurNet projekta, isporučen dio opreme neophodan za umrežavanje u jedinstveni sustav sa bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a s ciljem unapređenja dostupnosti te efikasnijeg i kvalitetnijeg tretmana pacijenata sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Nazočne je tom prigodom pozdravio ravnatelj SKB Mostar, prof. dr.  sc. Ante Kvesić te rekao kako je ovo veliki iskorak u poboljšanju liječenja teških bolesnika koji će uz primjenu novog umreženog sustava biti na svjetskoj razini. Zahvalio se Federalnom ministarstvu zdravstva, čiji je tim proveo cjelokupnu projektnu proceduru kao i mr. sc. Nataši Pejanović Škobić sa Klinike za neurologiju SKB Mostar, inicijatoru projekta.

Ministar zdravstva FBiH, doc. dr. sc. Vjekoslav Mandić  također je nazočio ovom događaju te je u svom obraćanju, između ostalog rekao: „Unatoč teškom stanju u zdravstvu, ipak moramo ulagati u ovakve stvari. Bez obzira na teške uvjete rada uvijek moramo voditi računa o pružanju što bolje i kvalitetnije usluge našim pacijentima.“

Mr.sc. Nataša Pejanović Škobić je rekla da bi uskoro trebali prvog pacijenta staviti na taj Video – EEG koji će biti umrežen s Republikom Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim centrima iz Bosne i Hercegovine. „Moje osobno iskustvo iz Austrije i SAD-a mi govori da su ovakva umrežavanja nešto što je najbolje za teške pacijente oboljele od Parkinsonove bolesti i najtežih oblika epilepsije gdje osim kirurškog tretmana ništa drugo ne pomaže. Donošenje odluke o njihovu liječenju i adekvatnoj terapiji mora biti multicentrično, moraju biti uključeni ljudi iz drugih referentnih centara“, izjavila je dr. Pejanović Škobić te dodala kako više nećemo takve pacijente slati u Zagreb, nego će biti direktno uključeni u sustav gdje se sve može pratiti i odmah dobiti drugo mišljenje.

O tehničkim komponentama samog projekta govorio je predstavnik Centra za informatiku  SKB Mostar, Mario Soldo rekavši kako se radi o umrežavanju referentnih centara i bolnica koje će biti povezane modernim ICT tehnologijama. Na taj način, odabrane bolnice iz regije će biti povezane sa softverom za analizu što će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konzultacije i druge medicinske usluge.

Projekt, čija je vrijednost preko 100 tisuća maraka, sufinanciran je od strane Europske unije u okviru IPA projekta u kojem sudjeluju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, a svoje zadovoljstvo što sudjeluju u ovom projektu iskazali su u svom obraćanju  i Maja Dragosavec iz Hrvatskog  zavoda za hitnu medicinu i dr. Miro Knežević, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Konačno uspostavljanje NeurNet mreže, odnosno uvezivanje sa svim referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja godine, a pored neurologa, novi mrežni sustav koristit će i neuropedijatri iz SKB Mostar.