Home  /  Novosti i obavijesti  /  2. BiH kongres o debljini i 8. simpozij “Novosti u gastroenterologiji”

2. BiH kongres o debljini i 8. simpozij “Novosti u gastroenterologiji”

24. lipnja 2019.

U dvorani hotela „Mepas“, u Mostaru, od 21. do 23. lipnja 2019. godine održan je 2. Bosanskohercegovački kongres o debljini sa međunarodnim sudjelovanjem i 8. simpozij „Novosti u gastroenterologiji“.

Zaželivši organizatorima i sudionicima uspješan rad, predsjednik Vlade HNŽ/K dr.sc. Nevenko Herceg je, u obraćanju, dodao: „Zadovoljstvo mi je što održavanje ovog kongresa, po tko zna koji put, legitimira znanstveno-obrazovni i stručni značaj institucija organizatora – Udruge „Društvo za debljinu“ u BiH, Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar – te svima njima zahvaljujem što su nam omogućili da ovdje, u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, budemo dionici ovog interdisciplinarnog skupa kojemu je cilj razmotriti jedan od većih populacijsko-zdravstvenih problema današnjice –  problem debljine“, istaknuvši i to kako je debljina uzrok brojnih zdravstvenih problema koji uvelike smanjuju kvalitetu života, a troškovi liječenja i neizravne posljedice ekonomski značajno opterećuju društvo u cjelini.

„Budući da se BiH globalno smatra „debelom nacijom“, raduje me što danas ovdje vidim brojna poznata, ali i neka nova lica eminentnih domaćih, regionalnih i europskih stručnjaka, koji u svakodnevnoj praksi dijagnosticiraju i liječe pacijente s gojaznošću, ali i nemedicinskih stručnjaka koji, također, sudjeluju u borbi protiv ove rastuće i uznemiravajuće globalne krize zdravlja“, rekao je predsjednik Herceg dodavši i to da napori koje Medicinski fakultet i Sveučilišna klinička bolnica Mostar ulažu u kontinuirano obrazovanje liječnika i drugoga medicinskog osoblja, kako bi građanima osigurali najkvalitetniju zdravstvenu uslugu, imaju i imat će potporu županijske Vlade.

”Zabrinjavajući je podatak da raste broj debele djece, jer debela djeca jednog dana će biti debeli odrasli”, rečeno je prethodno na konferenciji za medije.

Prof.dr. Fuad Pašić predsjednik udruženja „Društvo za debljinu“, rekao je kako je BiH i Mostar imaju privilegiju na jednom mjestu ugostiti najviše stručnjaka medicinskih znanosti iz različitih oblasti. „Radi se o medicinskim stručnjacima koji vode neke jedinice u svojim bolnicama i koji su došli s nama podijeliti velika znanja da BiH u konačnici dobije ujednačene kriterije te da naši pretili pacijenti dobiju najbolju medicinsku skrb“, kazao je Pašić. U Mostar su stigli endokrinolozi, gastroenterolozi, obiteljski liječnici, psihijatri, nutricionisti, kineziolozi, anesteziolozi i kirurzi iz osam zemalja.

Prof.dr.sc Milenko Bevanda – predsjednik Organizacijskog odbora je dodao da na kongresu ima oko 200 prijavljenih stručnjaka, a među njima je impozantan broj profesora koji su predavači. „Imamo bezbroj uglednih liječnika iz Turske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore Makedonije i BiH, ono što smo htjeli je da u ovom trenutku pokažemo gdje smo mi i čemu stremimo, a stremimo onome što je najaktualnije. Ako uzmemo da je pretilost jedna pošast koja je uz pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema mi nismo toliko organizirani i nismo dali ozbiljan naglasak na ovo stanje, za koje sada možemo reći da je bolest“, poručio je Bevanda. Najavljeno je da se na konferenciji govori u prvom redu o debljini, a u polju gastroenterologije o onome što je najnovije počevši od bolesti gušterače, upalnim bolestima crijeva koje su još uvijek nepoznanica, o hepatitisima itd.

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu – prof.dr.sc. Davor Štimac obznanio je da je prihvaćena aplikacija BiH te da će u Mostaru iduće godine biti održan europski simpozij, koji će u grad na Neretvi dovesti stručnjake koji će govoriti o temi multidisciplinarnog pristupa gastroenterološkim simptomima. „Danas je jednostavno medicina multidisciplinarna, jedan simptom ne može riješiti jedan specijalist, i dogodine ćemo na tom jedinstvenom sastanku raspravljati o zanimljivim temama, a praksa je da 50 posto predavača bude iz zemlje organizatora, tj. BiH i Hrvatske kao suorganizatora, a ostalih 50 posto predavača iz drugih zemalja. Posebno mi je drago da ćemo to organizirati u Mostaru gdje je evidentan napredak struke, a razgovor o ovim važnim temama poboljšava medicinsku skrb, jer je krajnji cilj pacijent i liječenje pacijenta u skladu s EU i svjetskim standardima“, kazao je Štimac.