Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održan 5. simpozij primalja

Održan 5. simpozij primalja

7. lipnja 2019.

“Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta”

U petak, 7. lipnja 2019. održan je 5. znanstveni simpozij primalja sa međunarodnim sudjelovanjem „Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta“, u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Komore primalja/babica HNŽ/K.

Težište ovogodišnjeg simpozija imao je za cilj jačanje uloge primalja u okviru javnog zdravstva, promocije zdravlja, žena i obitelji i smanjenja mortaliteta i morbiditeta majki i djece.

Predsjednica Organizacijskog odbora simpozija mr. sc. Olivera Perić ukazala je na važnost i ulogu primalje u rađanju: “Kvalitetna skrb trenutno predstavlja glavno pitanje u kreiranju poboljšanja zdravlja majke i novorođenčadi. Činjenica je, da dobro educirane i zakonski podržane primalje mogu promijeniti zdravstveni sustav i osigurati kvalitetu zdravlja za svaku ženu i novorođenče. Stoga je cilj ovog simpozija ukazati na potrebu za jačom regulacijom i nastavkom stručnog obrazovanja primalja kako bi se zajamčila velika kvaliteta primaljske skrbi”.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić izrazio je posebno zadovoljstvo što se veći dio simpozija odnosi na komunikaciju. Istaknuo je kako je komunikacija ključ uspjeha svake profesije, a osobito je važna u zdravstvu. “Današnji simpozij dat će svoje određene rezultate, jer se tiče edukacije. Tko želi napredovati, ne smije se bojati educirati. Ovo su plodovi rada Fakulteta zdravstvenih studija, plodovi rada Klinike za ginekologiju i porodništvo, plodovi rada Medicinskog fakulteta, plodovi Sveučilišta u Mostaru”, zaključio je gospodin rektor.

Simpozij je otvorila prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija i predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvu SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić kazavši: “Zbog iznimne specifičnosti i odgovornosti primaljskog zanimanja, SZO preporučuje obrazovanje primalja na visokoj razini. Veliki napredak prenatalne medicine, uvođenje visokih tehnoloških standarda u proces primaljske njege, nameću potrebu naobrazbu primalja isključivo na visokoškolskoj razini, kako bi mogle samostalno voditi trudnoću i porođaj u bolnici te pravovremeno prepoznati patološku trudnoću i trudnicu na vrijeme uputiti specijalisti. Slijedeći preporuke SZO kao i dobru kliničku praksu onih najboljih u svijetu, prije pet godina pokrenuli smo na Fakultetu zdravstvenih studija Studij primaljstva, koji je prvi i jedini u Bosni i Hercegovini”.  

Nakon svečanog otvorenja simpozija te brojnih stručnih i aktualnih predavanja, održane su i radionice na Fakultetu zdravstvenih studija.