Home  /  Novosti i obavijesti  /  Centar za medicinu spavanja počeo sa radom u novim prostorijama

Centar za medicinu spavanja počeo sa radom u novim prostorijama

Medicina spavanja
13. prosinca 2018.

Centar za medicinu spavanja je, u četvrtak  13. prosinca 2018. godine,  počeo s radom u novim prostorijama koje se nalaze između glavnog medicinskog objekta SKB Mostar i Klinike za onkologiju na Bijelom Brijegu u Mostaru. Prostorije su, zahvaljujući implementaciji međunarodnog  IPA projekta – medicina spavanja, opremljene najsuvremenijom opremom kakva se  koristi u najprestižnijim bolničkim centrima u svijetu. Centar za medicinu spavanja SKB Mostar, koji se na sustavan i cjelovit  način bavi dijagnosticiranjem i liječenjem poremećaja kod spavanja, je jedini ovakav centar koji  postoji u Bosni i Hercegovini.

„Još od 2014. godine kontinuirano se bavimo problemima iz područja medicine spavanja  te smo do sada u potpunosti obradili preko 300 pacijenata i otkrili smo dosta srednjih i teških apneja kao i drugih poremećaja u spavanju“, rekao je mr. sc. Josip Lesko sa Klinike za ORL i MFK koji je izrazio nadu da će u budućnosti u Centru imati cjelokupan multidisciplinarni liječnički tim, i to:  neurologa, pedijatra i specijalistu ORL i MFK.

Mentor i znanstveni voditelj Centra za medicinu spavanju,  prof.dr.sc. Zoran Đogaš iz Splita, iznimno je zadovoljan novim prostorijama. „Centar je sada zaseban pa više naši pacijenti neće boraviti s drugim pacijentima. Imat će više osjećaj kao da idu u hotel  sa zasebnim apartmanom, nego u bolnicu. Kreveti koji koristimo nisu bolnički, nego više za nekih apartmana, kao i ostali namještaj. To bitno utječe na osjećaj opuštenosti kod  pacijenata, a njihova psihološka dimenzija je jako bitna, naglasio je prof. Đogaš dodavši da je zadovoljan i medicinskim djelatnicima koji će raditi u Centru, a koji su isključivo educirani za medicinu spavanja, uz stalni nadzor dr. Leske.

“Poremećaje sa spavanjem ima općenito oko 30 do 40 % ljudi, nesanicu oko 10, 11 % ljudi”, istaknuo je prof. Đogaš, koji je jedan od vrhunskih i prepoznatljivih stručnjaka iz ovoga područja u cijeloj Europi.  „U svim zemljama Europske unije nemoguće je dobiti vozačku dozvolu osobi  koja ima apneju, osim ukoliko dostavi kompletnu dokumentaciju o liječenju iste“,  rekao je prof. Đogaš te pojasnio da su prometne nesreće koje se događaju kod ljudi sa  apnejom daleko češće nego kod ostalih.

Podsjećamo da je sam termin medicina spavanja još uvijek prilično nepoznat u našoj regiji, dok u SAD-u postoji i specijalizacija iz tog područja, a u Njemačkoj postoji oko 2000 stručnjaka, doktora medicine koji se bave isključivo ovim problemom. Prema medicinskoj klasifikaciji postoji 82 različitih vrsta bolesti odnosno poremećaja spavanja.

U Centru za medicinu spavanja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar 15. siječnja 2019. godine  održana je prva radionica trećeg ciklusa na temu “Medicina spavanja” na kojoj je bilo riječi o poremećajima spavanja, koji su, po mišljenju stručnjaka, često neprepoznati i povezani s najšire prisutnim bolestima današnjice.

Svaki poremećaj spavanja, kako je pojasnio, ima temeljni simptom da čovjek ne funkcionira dovoljno dobro preko dana ili da mu se preko dana previše spava. Mostar ima kapacitet da može dijagnosticirati te poremećaje, dakle ima prvi Centar za medicinu spavanja u BiH i regiji, kao i kvalificirane doktore“ izjavio je prof. Đogaš.

Po riječima voditelja mostarskog Centra za medicinu spavanja dr. Josipa Leske, najveći broj pacijenata dolazi iz Hercegovine, a u zadnje vrijeme i iz Sarajevske, Tuzlanske, Unsko-sanske županije i drugih dijelova BiH.

„Stručnjaci su suglasni da u modernoj medicini liječiti šećernu bolest ili hipertenziju, a ne znati kako osoba spava, tj. kako diše dok spava, nije dobar pristup te da je to ono što se provedbom ovog projekta želi promijeniti“ izjavio je dr. Lesko.

Na radionici su predstavljene brojne teme, a neke od njih su: trokut opasnosti; šećerna bolest, arterijska hipertenzija i opstrukcijska apneja tijekom spavanja; biološki ritmovi, spavanje i poremećaji raspoloženja: fenomenološko preklapanje s terapijskom konotacijom; somnološka anamneza; uloga otorinolaringologa u prepoznavanju i liječenju poremećaja disanja tijekom spavanja; pospanost; te suradnja Medicinskog fakulteta u Mostaru i Kliničke bolnice Mostar u razvoju medicine spavanja u BiH.

Pored radionice za stručnjake, u hotelu Mepas je održana  i radionica namijenjena široj javnosti, na kojoj je bilo riječi o opstrukcijskoj apneji tijekom spavanja, zašto pojedinci loše spavaju, parasomniji, kada hrkanje treba liječiti i drugo.

Spomenute radionice organizirane su u okviru provedbe projekta prekogranične suradnje “Sleep Medicine”, kojeg provode Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar. Projekt je vrijedan oko milijun maraka, a sufinancira se bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. 6. 2017. do 30. 11. 2019.