Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održan šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

Održan šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

Simpozij medicinskih sestara i tehničara
27. rujna 2018.

U organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, 27. i 28. rujna 2018. godine održan je Šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem.

Preko 300 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih stručnjaka iz Mostara, BiH i regije, sudjelovalo je na dvodnevnom skupu, čija tema je bila „Istraživanje u sestrinstvu – izazov i(li) preduvjet suvremenog sestrinstva”.

„ Mi svi težimo nečemu što trenutno nije u našem sustavu zdravstva, a to je da sestra preuzme ulogu kroz pisanu medicinsku sestrinsku dokumentaciju, da može evaluirati svoj rad, analizirati i raditi na njegovu poboljšanju“, izjavila je glavna sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar.

Naglasila je kako se u SKB-u Mostar vodi sestrinska dokumentacija pojedinačno po odjelima, čime se malim koracima ide ka profesionalizmu, a čemu doprinose i simpoziji koji se održavaju svake godine s ciljem unaprjeđenja sestrinstva.

Na simpoziju je sudjelovala i glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Zagreb – Marija Orlić Šumić, koja je kazala kako Republika Hrvatska dugi niz godina ima sestrinsku dokumentaciju te kako je zdravstvena njega profesionalna djelatnost  temeljena na obrazovanju, a KBC Zagreb nastoji napraviti što više profesionalizma.

Istaknula je jako dobru suradnju dviju zdravstvenih ustanova u Mostaru i Zagrebu na svim razinama, od liječenja do transporta bolesnika, kao i edukacije te dodala kako će uvijek rado dolaziti u Mostar kako bi podržala mostarsku bolnicu i sve kolege da budu još bolje u svemu što rade.

Umirovljena glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Split Marija Županović naglasila je kako sestrinstvo nije samo zanimanje i profesija nego i poziv te se osvrnula na svoje dugogodišnje iskustvo u sestrinstvu, posebice u ratnom razdoblju kada je u Splitu pomagala ranjenicima i bolesnicima iz Bosne i Hercegovine.

„Trenutno obrađujem ratnu dokumentaciju koja je jako opsežna i koja govori o svakom proživljenom danu, a koja će se zvati statistika s imenom i prezimenom“, kazala je te dodala kako je obrada podataka u tijeku i trenutno ne može govoriti o ukupnom broju ranjenih i bolesnih iz BiH koji su se liječili u Hrvatskoj, ali da je brojka jako velika.

Govoreći o stanju u sestrinstvu, kazala je kako je danas sestra profesionalac, a do jučer to nije mogla biti.

„Ona se danas može školovati kao i sve druge profesije. Prije je sestra bila “Katica za sve”, a danas ona to nije, jer ona radi strogo definirane stvari, naglasila je Županović.

Dvodnevni simpozij u Mostaru bio je podijeljen u četiri sesije. Među ostalima, riječi je bilo o sigurnosti bolesnika u procesu zdravstvene njege, novim spoznajama i kvaliteti zdravstvene njege, implementaciji sestrinskih dostignuća putem medija te utjecaju religioznosti na prosocijalnost medicinskih sestara.