Home  /  Novosti i obavijesti  /  Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

1. prosinca 2023.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, 01.12. 2023. na promotivnom mjestu  Trgovačko-poslovnog centra Mepas Mall u Mostaru održano je dobrovoljno  i anonimno testiranje na HIV te hepatitis B i C1. Organizator ove akcije je Zavod za javno zdravstvo  Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar.

U okviru ove akcije  održano je i edukativno predavanje o HIV/AIDS-u za studente u amfiteatru Antun Branko Šimić Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a također su i građani imali priliku dobiti cjepivo protiv sezonske gripe.

 „ Ova naša tradicionalna aktivnost želi podići razinu svjesnosti o ovom problemu koji je i dalje prisutan, ali na sreću imamo velike izazove odnosno nova rješenja za ovu infekciju. U tom smislu posebno bih istaknuo da smo u protekloj godini imali povećan broj pacijenata koji su inficirani HIV-om , to nam daje dodatno na važnosti prevencije ali i važnost samog tretmana“ istaknuo je u svom obraćanju ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo  Federacije Bosne i Hercegovine prim .dr. Siniša Skočibušić, te dodao kako je ovo  pomalo zanemaren  i stigmatiziran dio skrbi se i mora mu se posvetiti više pažnje.

O porastu ove bolesti u svom obraćanju govorila je prof. dr. sc Vlatka Martinović,  ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. „Prema našim podatcima u 2021. godini bilo je 139 oboljelih pacijenata,  u 2022. njih 170,  a danas govorimo o brojci o 185 pacijenata koji se trenutno liječe . Osim što se povećava broj pacijenata također se povećavaju i troškovi liječenja“navela je prof. Martinović te naglasila „ Rano otkrivanje AIDS-a omogućuje pacijentu bolje liječenje, a samim time i bolji ishod za samog pacijenta, a s druge strane vršimo jednu prevenciju ove zarazne bolesti“.

O prihvaćanju oboljelih, pružanju potpore i razumijevanja te odbacivanja stigmi govorio je i prof. dr.sc. Jurica Arapović : „ Danas nosimo  crvene vrpce koje bi trebale biti znak povezanosti i suosjećanja  sa HIV pozitivnim osobama a to nije samo ovaj dan, to bi zapravo svi mi trebali iskazivati tijekom cijele godine, prije svega i kao medicinski djelatnici i kao obični građani. Zahvaljujući danas uspješnoj  HAART terapiji još od 1997. godine mi poprilično dobro možemo liječiti HIV bolest odnosno njen najteži stadij a to je AIDS.“ Preporuka SZO je prevencija te treće faze bolesti kako bi se uspješno pacijenti počeli liječiti i kako bi kvaliteta života bila osigurana do pozne starosti, naglasio je prof. Arapović.

Ovu hvalevrijednu zdravstvenu akciju s dobrim odazivom građana osmislili su  prof. Arapović i prof.dr. sc.  Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH .