Home  /  Novosti i obavijesti  /  Klinika za očne bolest obilježila Svjetski tjedan glaukoma

Klinika za očne bolest obilježila Svjetski tjedan glaukoma

17. ožujka 2023.

Nakon tri godine pauze, Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar po osmi put sudjelovala je u obilježavanju Svjetskoga tjedna glaukoma od 12. do 18. ožujka 2023.

Tim povodom, u srijedu, 15. ožujka su organizirani besplatni pregledi i mjerenje očnoga tlaka, bez narudžbe i uputnice, za sve koji su to željeli. Prof. dr. sc. Irena Sesar, predstojnica Klinike za očne bolesti, rekla je da svake godine tijekom dana u kojem bez uputnice i narudžbe oftalmolozi pregledavaju pacijente, pregledaju do 100 osoba i među njima detektiraju 10-tak pacijenata koji zahtijevaju glaukomsku obradu. Podsjetila je kako je glaukom kronična bolest koja dovodi do oštećenja očnog živca. Glavni simptom je povišen očni tlak koji može dovesti do oštećena vidnog polja.

“Rizičnim skupinama pripadaju osobe koje nakon 45 godine života primijete da slabije vide na blizinu, osobe koje u obitelji imaju nekoga tko ima glaukom, osobe koje imaju dijabetes, pušači, osobe s visokim krvnim tlakom”, pojasnila je dr. Sesar.

“Ono što je karakteristično za ovaj tip glaukoma, prema kojem smo mi usmjerili svoju pozornost, jeste da dolazi do značajnoga propadanja perifernoga vidnoga polja koje glaukom prvo uništi. Ostaje centralni vid i osoba zbog toga kasno primijeti probleme s vidom. Ako se pravovremeno ne prepozna može dovesti do sljepoće”, upozorila je dr. Sesar.

Glaukom ili kako se često naziva “povišen očni tlak” vrlo je česta očna bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu i kod nas. Pacijenti često ne znaju da imaju glaukom jer je to bolest bez simptoma, a pravovremenim otkrivanjem bolesti mogu se spriječiti nesagledive posljedice. Glaukom je jedna od najbolje istraženih bolesti oka, ali još uvijek i jedna od najopasnijih. Danas se glaukom može pravovremeno dijagnosticirati i uspješno liječiti, stoga je rano otkrivanje jako bitno, kako bi se spriječio gubitak vida.