Home  /  Novosti i obavijesti  /  Promovirana knjiga „Psihijatrija: Odabrana poglavlja“

Promovirana knjiga „Psihijatrija: Odabrana poglavlja“

Promovirana knjiga „Psihijatrija: Odabrana poglavlja“
30. studenoga 2018.

„Psihijatrija: Odabrana poglavlja“, naslov je knjige autora prof. dr. Dragana Babića i petorice suradnika, koja je promovirana u Mostaru 30. studenoga 2018. godine u hotelu Mepas .

Knjiga je prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH na hrvatskome jeziku. „Pripreme za knjigu su trajale par desetljeća, a sam proces pisanja posljednje dvije do tri godine.

U pisanju su mi pomogle mlađe kolege – izvrsni i vrijedni psihijatri: doc.dr.sc. Marko Martinac, PhD kandidati mr.sc.dr. Marko Pavlović i dr. Romana Babić te mag. soc. rada Katarina Barać i mag. psihologije Ivona Beus. Senat sveučilišta u Mostaru je knjigu proglasio sveučilišnim udžbenikom i knjiga je namijenjena studentima medicinskog, zdravstvenog i filozofskog fakulteta kao i svim stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja“, izjavio je profesor dr. Dragan Babić.

Knjigu su recenzirala četiri profesora iz Zagreba, Beograda i Mostara, a među njima je i fra Iko Skoko.

Po mišljenju recenzenata u Bosni i Hercegovini, a i šire do sada nije napisano djelo sličnog sadržaja i kvalitete i knjiga predstavlja veliki doprinos razvoju mostarske i regionalne psihijatrije, jer borba znanjem sigurno spada u nešto što je primjenjivo, ili bi barem trebalo biti, u svakom vremenu i svakom društvu.

„U knjizi se na stručan i znanstveno utemeljen način opisane psihijatrijske teme koje se vrlo rijetko opisuju u našim udžbenicima iz Psihijatrije. To se prije svega odnosi na agresivnost, komplementarnu medicinu, duhovnost, stigmu, etiku i antipsihijat“, kazao je između ostalog dr. Babić.

Ispred Sveučilišta u Mostaru nazočnima se obratila pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vesna Kazazić.

Profesor dr. Dragan Babić, osim rada na Klinici za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Sveučilištu u Mostaru, autor  je i koautor do sada preko 100 stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim časopisima te na domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima, a autor je poglavlja i u pet knjiga. Dr. Babić jedan je od organizatora međunarodnog simpozija „Mostarska psihijatrijska subota“, koji se već 15. godinu održava u Mostaru.