Home  /  Novosti i obavijesti  /  Drugi Kongres ortopeda i traumatologa u BiH uspješno održan u Mostaru

Drugi Kongres ortopeda i traumatologa u BiH uspješno održan u Mostaru

Drugi Kongres ortopeda i traumatologa u BiH uspješno održan u Mostaru
26. rujna 2018.

Više od 300 ortopeda iz 20 zemalja, 180 prijavljenih radova

Više od 300 ortopeda i traumatologa iz Bosne i Hercegovine i 20 drugih zemalja okupilo se od 27. do 29. rujna 2018. u Mostaru na Drugom kongresu ortopeda i traumatologa u BiH. Organizatori su iznimno zadovoljni posjećenosti kongresa, osobito ako se zna da u BiH sveukupno radi 130 ortopeda. Predstavljeno je više od 180 radova kroz usmene prezentacije i još znatan broj ostalih koji su prezentirani u formi poster prezentacije.

“Glavni cilj Kongresa jest da se mi, liječnici iz BiH, povežemo s Europom kroz Europsku udrugu, kroz nju napredujemo, upoznajemo se i steknemo uvid što se trenutačno radi u Europi, stvorimo sliku gdje smo u tim mjerilima te koju poziciju zauzimamo u svjetskim okvirima”, izjavio je prim. prof. dr. sc. Zdenko Ostojić, predsjednik Udruge ortopeda i traumatologa u BiH i predsjednik Organizacijskoga odbora Kongresa te istaknuo kako na mostarskom Kongresu ortopeda i traumatologa sudjeluje i predsjednik Europske udruge ortopeda i traumatologa dr. Per Kjaersgaard-Andersen te još dvojica uglednih članova Udruge.

Na pitanje kakvo je danas stanje s mladim kadrom liječnika, imaju li kvalitetno obrazovanje, stručnu literaturu itd., prof. Ostojić je izjavio: “Velike su nam se mogućnosti otvorile pristupom u Europsko udruženje ortopeda i traumatologa, čiji smo punopravni članovi postali prije četiri godine. Od tada i mi u BiH imamo svoga nacionalnoga izaslanika u toj Europskoj udruzi, koji je nedavno u Španjolskoj sudjelovao na izboru za predsjednika. Kroz Udrugu dobili smo nove mogućnosti edukacije naših liječnika. Jedan pohvalan primjer jest vijest da Europska udruga organizira ispit iz ortopedije i traumatologije koji je sličan specijalističkom stručnom ispitu EU. Iz naše Udruge smo prošle godine poslali sedam mladih liječnika iz BiH na to petodnevno učenje za taj ispit iz ortopedije. Ove godine poslali smo trojicu. Kad zbrojite, dobijete deset mladih ortopeda koji su prošli veoma kompleksnu edukaciju, a uz to su mogli vidjeti gdje su dobri, a gdje loši, pa se mogu popravljati i dalje educirati”, istaknuo je prof. Ostojić.

U više navrata tijekom Kongresa istaknuto je kako je ortopedija jedna dinamična struka u koju je potrebno stalno uvoditi neke nove stvari te je zbog toga iznimno važna regionalna suradnja, a k tomu i ovakvi skupovi.

Domaćini Kongresa, liječnici s Klinike za ortopediju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, uz primarno znanstveni dio, priredili su i bogat socijalno-društveni program. Osim turističkih obilazaka organizirana je i gala večera na kojoj je pjevao legendarni pjevač Željko Bebek.