Home / Organizacijske jedinice / Služba za prehranu bolesnika
Služba za prehranu bolesnika
			
Voditeljica Službe: Marija Kožul, mag. preh. ing.
Kontakt: 036/312-192
E-adresa: kuhinja@skbm.ba
Adresa: Kneza Mihajla Viševića Humskog 39 (bivša Liska ulica) – iza Klinike za psihijatriju
Kontakt: 036/312-192
E-adresa: kuhinja@skbm.ba
Adresa: Kneza Mihajla Viševića Humskog 39 (bivša Liska ulica) – iza Klinike za psihijatriju
Voditelj Službe za prehranu bolesnika organizira i koordinira rad svih dijelova službe, organizira nabavku potrebnih materijala za rad i vodi računa o tehničkoj ispravnosti sredstava i uređaja za rad. Obavlja administrativne poslove vezane za rad službe te kontrolira kvalitetu namirnica za pripravljanje hrane.
Služba se dijeli na:
Odsjek za prehranu bolesnika
Centralna bolnička kuhinja (Ulica Kneza Mihajla Viševića Humskog)
- Kuhari (13) i pomoćni kuhari (12) – preuzimaju namirnice za pripravljanje hrane od skladištara i kontroliraju količinu u odnosu na obračun jelovničara te potom pripremaju obroke.
 - Skladištari (2) – izdaju namirnice na osnovu brojčanog stanja jelovnika.
 - Dijetetičar: Ivona Bevanda dipl. med. sr., – utvrđuje potrebe prehrane bolesnika, kontrolira kvalitetu i okus zgotovljene hrane i obilazi kuhinje po odjelima, kontrolira serviranje hrane, daje primjedbe i prijedloge na kompletnu podjelu hrane, po pitanju prehrane bolesnika kontaktira s liječnicima i glavnim sestrama.
 - Jelovničar: Mario Tadijanić, VKV kuhar – zadužen za prikupljanje brojčanog stanja ležećih pacijenata u SKB Mostar te na osnovu tog broja sastavlja jelovnik i prema vrsti bolesti unosi dijete koje sastavlja dijetetičar.
 
Odsjek za nabavku, kontrolu i distribuciju hrane
(Bijeli brijeg b.b., (u produžetku glavnog objekta SKBM, prema Klinici za Onkologiju))
- Voditeljica Odsjeka: Ivana Vujević, bacc. med. sr. – organizira poslove vezane za rad odsjeka u skladu sa Službom za prehranu, pravi narudžbe sirovina i materijala potrebnih za rad odsjeka, organizira i kontrolira dostavu hrane od odsjeka do pacijenta te vrši nadzor nad radom servirki.
 - Biljana Kožul – koordinator za kvalitetu i sigurnost hrane.
 - Servirke (72) i nosači hrane (5) – obavljaju dužnost preuzimanja hrane dostavljene iz Centralne bolničke kuhinje te ju dostavljaju na Klinike/Odjele, pripremaju i serviraju napitke i jednostavna jela, dijele obroke pacijentima, održavaju posuđe i pribor za jelo te čajnu kuhinju u cijelosti.
 
U sklopu Odsjeka za nabavku, kontrolu i distribuciju hrane djeluje savjetovalište o prehrani:
- Nevena Pandža, mag. nutr.
 - Nevena Ćorić, mag. preh. teh., univ. spec. nutr.
 - Ana Lasić, mag. nutr.
 - Marta Vasilj, mag. nutr.
 
Kontakt br.: 036/336-327.
Savjetovalište za prehranu djeluje kroz savjetovanje pacijenata o prehrani i dijetoterapiji za vrijeme bolničke skrbi ili ambulantnog prijema. Glavni zadatci savjetovališta su:
- Određivanje energetskih i nutritivnih potreba bolesnika s obzirom na individualne potrebe
 - Planiranje prehrane i izrada jelovnika za bolesnike na standardnoj ili posebnoj dijeti, ovisno o dijagnozi te suradnja pri provođenju enteralne (hranjenje uz pomoć sonde) i parenteralne prehrane (infuzijske otopine)
 - Nutritivna potpora za različita stanja i bolesti tijekom pacijentovog boravka u bolnici
 - Poboljšanje i nadziranje kliničke prehrane
 - Izrada individualnog plana reguliranja tjelesne mase
 - Edukacija medicinskog osoblja o specifičnostima prehrane za različita akutna i kronična stanja
 - Izrada priručnika i edukativnih materijala za bolesnike s aktualnim prehrambenim smjernicama za različita stanja
 - Edukacija pacijenata radi prilagodbe novom načinu prehrane nakon povratka kući iz bolnice
 - Nutritivna prevencija.
 
