Home  /  Novosti i obavijesti  /  U SKB Mostar urađena 100. trombektomija

U SKB Mostar urađena 100. trombektomija

28. lipnja 2024.

U Centru za liječenje moždanog udara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, krajem lipnja, izveden je 100. zahvat mehaničke trombektomije.

Ova neinvazivna metoda liječenja moždanog udara, kojom se mehanički uklanjanja ugrušak iz začepljene krvne žile, rutinski se izvodi u Zavodu za radiologiju SKB Mostar od siječnja 2022. godine.

„Krenuli smo s jednim timom, a sada imamo četiri tima podjednako sposobna da obave ovaj zahvat, a čine ih četiri radiologa, tri inženjera medicinske radiologije i tri sestre intrumentarke“, pojasnio je voditelj radiološkog tima dr. Gojko Bogdan.

Osim radiologa u interdisciplinarni medicinski tim uključeni su neurolozi i anesteziolozi.

„Glavni cilj mehaničke trombektomije potpuno je otvaranje krvne žile kako bi se osigurala njezina prohodnost. Zahvaljujući ovoj tehnici, pruža se vitalan tretman za moždani udar koji ne samo da spašava živote, već i značajno smanjuje invaliditet kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar“, pojasnila je dr.sc. Marija Bender, neurolog te naglasila kako kontinuiran rad i posvećenost usvajanju novih, naprednih metoda liječenja predstavljaju temelj uspjeha liječnika iz SKB Mostar, radi čega bolnica može ravnopravno stajati rame uz rame s najboljim svjetskim centrima.

Dr. Bogdan je istaknuo kako je brzina dolaska u bolnicu ključni čimbenik ove metode liječenja: „Što pacijent prije dođe, prognoza i ishod liječenja će biti bolji za njega. Ključno je prvih šest sati od moždanog udara, no i tu su značajne razlike u ishodu liječenja ovisno dođe li netko nakon sat vremena ili šesti sati.“

Podsjećamo kako je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta u Europi. Trećina žrtava ne preživi moždani udar, a kod jedne trećine nastaje dugotrajni invaliditet. Imajući sve to u vidu, SKB Mostar je još 2020. godine osigurala nabavku sofisticirane opreme za izvođenje mehaničke trombektomije i omogućila educiranje medicinskog kadra kako bi pacijentima učinila dostupnom ovu metodu liječenja, koja predstavlja svjetski zlatni standard u liječenju moždanog udara.