Home  /  Novosti i obavijesti  /   Tradicionalni Simpozij dječje kirurgije i urologije

 Tradicionalni Simpozij dječje kirurgije i urologije

24. svibnja 2024.

XIX. Simpozij iz dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem svečano je otvoren 23. svibnja 2024. godine u amfiteatru Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Organizatori Simpozija su  Odjel za dječju kirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Liječnička komora HNŽ.

Već 19. put zaredom Simpozij je okupio vrhunske svjetske stručnjake. Došli su gosti iz Kanade, Njemačke, Švicarske, Italije, Turske, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije te naravno iz svih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini. Na dvodnevnom programu izvest će se 14 složenih operacija.

Uvodni govor održao je ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić koji je također i predsjednik Organizacijskog odbora. Pozdravljajući sve nazočne istaknuo je ponos zbog vrhunskih operacija koje se izvode u Mostaru. “Svake godine na ovim simpozijima izvodimo oko 15 najzahtjevnijih operacija, zbog kojih su djeca ranije morala odlaziti u druge zemlje. Sada ih obavljamo ovdje u Mostaru, bez ikakvih formalnosti i uputnica“, naglasio je ravnatelj Kvesić.

Pozdravni govor je uz prof. Kvesića također održao i prof. dr. sc. Ivan Ćavar dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. ”Ujedno je ovo prilika da mladi liječnici, u prvom redu specijalizanti dječje kirurgije i urologije nauče nešto novo i upotpune nova znanja u području ovih oblasti. Također je ovo prilika da upoznaju uživo vrhunske liječnike iz svijeta i steknu nova prijateljstva”, rekao je dekan Ćavar.

Gradonačelnik Mario Kordić u svom govoru je istaknuo kako je Grad Mostar ponosan na ovaj simpozij i kako Mostar predstavlja centar u BiH kad je zdravstvo u pitanju. Dr. Kordić je ujedno poželio svim sudionicima uspješan rad te svim gostima dobrodošlicu u Mostar.

„Ministarstvo zdravstva i cijelokupna Vlada će prepoznavati i prepoznaje ovakve skupove i pomaže ove skupove koliko je njena mogućnost. Ja obećajem da ću i ubuduće dok budem ministar i dalje podržavati ovo što mi radimo kao liječnici“, rekao je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ Milenko Bevanda.

Svečanosti Simpozija pridonio je predsjednik HNS BiH, prof. dr.sc. Dragan Čović: „Nakon prethodnog susreta veselili smo se novoj zgradi Pedijatrije, a za neki budući simpozij očekivat ćemo i druge, nove sadržaje ovdje. To je ono što nam treba, najznačajnija aktivnost koju danas možemo ponuditi svim žiteljima Bosne i Hercegovine, upravo je razina na koju je zdravstvo izraslo“,  ponosno je izjavio dr. Čović i proglasio Simpozij otvorenim.