Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održani oftalmološki susreti “OftalMo 2024” u Mostaru

Održani oftalmološki susreti “OftalMo 2024” u Mostaru

12. travnja 2024.

Oftalmološki susret ”OftalMo2024” svečano je otvoren u petak, 12. travnja 2024. godine, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Susret oftalmologa organizirao je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i KBC Sestre Milosrdnice Zagreb. Na trodnevnom program izvedene su 4 komplicirane operacije oka koje su izvodili eminentni stručnjaci, a koje su video linkom posjetitelji mogli pratiti u amfiteatru Medicinskog fakulteta. Ovo je prvi put da se u BiH mikrokirurgija radi uživo. Urađena je operacija glaukoma, operacija komplicirane katarakte, operacija tumora periorbitalnog područja te operacija strabizma kod djeteta od 5 godina.

”Operacija je urađena preko mikroskopa koji smo pratili. Tu je oko 60 oftalmologa, preko 100 registriranih sudionika i liječnika drugih struka”, kazao je prof.dr.sc. Antonio Sesar, predsjednik organizacijskog odbora i prodekan za poslovanje i razvoj na Medicinskom fakultetu. Kazao je kako mu je osobito zadovoljstvo što studenti medicine mogu vidjeti i pratiti neka od najnovijih dostignuća u oftalmologiji. Naveo je kako u Mostaru imaju opremu i liječnike, a najbolje što mogu napraviti jeste da liječnike educiraju kako bi pružili što bolju medicinsku skrb i uslugu. Prof.dr.sc. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar kazao je kako su doveli eminentne stručnjake iz Hrvatske kako bi liječnici iz Mostara učili od najboljih. ”Bila je skretnica jer su pacijenti od tamo odlazili u Zagreb, Beograd ili Sarajevo. Tako smo, osim što smo napravili novu bolnicu, odlučili pokrenuti i oftalmologiju”, kazao je ravnatelj Kvesić prisjećajući se početaka oftalmologije u našoj bolnici. Zahvalio se Vinogradskoj bolnici na čelu s dva vrhunska stručnjaka prof. Mandiću i prof. Vatavuku koji su educirali cijelu momčad i koji danas rade nešto što se više ne zove ‘skretnica’ nego pravo oftalmologije, vrhunske s vrhunskom opremom. ”Moj cilj je bio kad sam došao da pacijenti iz ove bolnice ne idu dalje već da odavde idu kući. Naravno u maksimalno mogućem broju i u tom pravcu sam zadovoljan što se dogodilo na očnom”, zaključio je  ravnatelj Kvesić.

Prof.dr.sc. Zoran Vatavuk, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice Zagreb, rekao je kako je lako raditi s ljudima koji žele ići naprijed i kako je ekipa u Mostaru na korak do centra izvrsnosti. ”Ne u svim dijelovima, kao što nismo ni mi, već u nekim dijelovima. Mislim da će se to dogoditi vrlo brzo, za godinu, dvije najkasnije tri i tada ću biti sretan kad se to dogodi”, poručio je prof. Vatavuk. Naglasio je kako je na simpoziju u Mostaru stiglo osam najboljih ljudi koji nose zagrebačku Kliniku i koji su poznata imena u Europi i regiji.

”Ako uzmemo u obzir ove inovacije i mobilnost ovolikih nastavnika koje je prof. Vatavuk doveo u Mostar to će uistinu puno značiti za Sveučilište i Medicinski fakultet jer ćemo na taj način u oblasti ove dvije kategorije sigurno postići veći rejting na međunarodnim listama”, istaknuo je prof.dr.sc. Milenko Bevanda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a. ”Ovo je još jedna potvrda da dr. Kvesić i prof. Vatavuk sa svojom ekipom doprinosi ukupnoj strategiji i misiji našega zdravstva i ovakvi međunarodni simpoziji uistinu će doprinijeti mnogo jer je ovo prilika za naše mlade liječnike da znanost i struka dođu njima ovdje u bolnicu. To znači da u budućnosti naši pacijenti neće odlaziti u Zagreb nego će imati priliku da se liječe u svojoj bolnici”, zaključio je ministar Bevanda.

Susret oftalmologa pozdravio jer i prof.dr.sc. Ivan Ćavar, dekan Medicinskog fakulteta. Zahvalio se svima na organizaciji, a posebnu zahvalu za ravoj fakulteta i bolnice uputio je ravnatelju Kvesiću i prof. Filipu Čuli prvom dekanu medicinskog fakulteta. Na kraju uvodnih obraćanja prof.dr.sc. Irena Sesar, predstojnica Klinike za očne bolesti SKB Mostar zahvalila se svima te izrazila zadovoljstvo ovakvim susretom s nadom da će isti preći u tradiciju.