Home  /  Novosti i obavijesti  /  Klinika za očne bolesti SKB Mostar tradicionalno obilježila Svjetski dan borbe protiv glaukoma

Klinika za očne bolesti SKB Mostar tradicionalno obilježila Svjetski dan borbe protiv glaukoma

14. ožujka 2024.

Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i ove godine je sudjelovala u Svjetskom tjednu borbe protiv glaukoma koji se obilježava od 10. do 16. ožujka.

U kabinetu za glaukom 13. ožujka 2024. godine organizirani su pregledi i mjerenje očnog tlaka za sve  građane bez prethodnog naručivanja i uputnice.

Ovo je deveti put kako je  Klinika  za očne bolesti SKB Mostar otvorila vrata za sve građane koji su imali priliku za pregled . Glaukom je skupina bolesti očnog živca koji u slučaju da se ne liječi može dovesti do sljepoće, jedan od simptoma je povišeni intraokularni tlak. U kabinetu za glaukom ovom prilikom pregledano je više od  90 pacijenata  među kojima njih deset imaju rizične faktore i imaju granične ili povišene vrijednosti očnog tlaka.

„Ovaj dan smo izabrali kao dan kojem  ćemo dati do značaja i provesti u akciju na način da  mobiliziramo  ljude da se jave na pregled , radimo jedan screening pacijenata kako bismo pokušali na vrijeme otkriti glaukom. Glaukom je opasan jer nema nekih simptoma kako bi osoba mogla primijetiti kako nešto nije u redu . Propada periferija vidnog polja, a centralni vid ostane očuvan i često se dogodi da pacijenti  saznaju kad je već nastalo oštećenje“ rekla je predstojnica Klinike za očne bolesti prof. dr. sc. Irena Sesar te  istaknula „ vrlo su bitne godine života pacijenta ,najčešće se javlja nakon 45. godine i onda se s godinama rizik povećava s  npr. 2,5 posto na 8 ili 10 posto nakon  80.  godine života.  Bitni su još kratkovidnost , dijabetes te obiteljska anamneza. Doktorica Sesar je također ovom prilikom pozvala sve one koji u obitelji imaju nekog tko ima povišen očni tlak da redovito dolaze na preglede.