Home  /  Novosti i obavijesti  /  Kontinuirana medicinska edukacija u Centru za urgentnu medicinu i hitne prijame

Kontinuirana medicinska edukacija u Centru za urgentnu medicinu i hitne prijame

20. prosinca 2023.

U Centru za urgentnu medicinu i hitne prijame SKB Mostar u periodu 16.-17.12.2023. održan je tečaj ultrazvuka u hitnoj i intenzivnoj medicini (Winfocus USLS). Tečaj je pohađalo tri specijalista i šest liječnika opće medicine, uposlenika našeg Centra. Voditelji tečaja su bili iskusni instruktori Winfocus Slovenija dr.med. Vitka Vujanović i dr.med. Slaven Bajić. Nakon ovog tečaja polaznici su stekli vještine  samostalno izvoditi i tumačiti nalaze ultrazvučnog pregleda žučnog mjehura i bubrega u hitnim stanjima, isključiti mogućnost postojanja duboke venske tromboze natkoljenice te izvoditi i tumačiti rezultate eFAST protokola (kod traumatiziranog pacijenta) odnosno RUSH protokola (kod pacijenata u šoku).

WINFOCUS (World Interactive Network Focused On Critical UltraSound) je svjetska vodeća znanstvena zajednica koja za cilj ima razvoj prakse ultrazvučnog pregleda pacijenta kod kreveta (POCUS), istraživanja, edukacije, razvoj tehnologija i povezivanja u cilju zadovoljavanja potreba pacijenata, institucija, službi i zajednica u vanbolničkim i bolničkim scenarijima. Ova organizacija je prisutna u više od pedeset zemalja, a protokoli koje je razvila se uspješno primjenjuju u svakodnevnoj kliničkoj praksi širom svijeta. Ovaj tečaj stavlja na raspolaganje moćan alat liječnicima u vanbolničkim uvjetima (obiteljska i hitna medicina) kao i bolničkim uvjetima (urgentna medicina, anesteziologija, interna i intenzivna medicina).

Obzirom da kao organizacijska jedinica SKB Mostar razumijemo odgovornost za razvoj medicinske prakse u našoj sredini, a u sklopu KME POCUS projekta CUM-a, s kolegama iz Slovenije smo dogovorili održavanje istog tečaja u dva navrata sljedeće godine. Pohađanje tečaja  biti će omogućeno i liječnicima koji nisu uposlenici SKB Mostar a više detalja blagovremeno će biti dostupno na službenoj web stranici SKB Mostar.

Značaj ovog tečaja za razvoj medicinske prakse u bolničkim i vanbolničkim uvjetima u našoj županiji prepoznat je od strane Liječnike/ljekarske komore HNŽ/K kao i menadžmenta SKB Mostar na čelu sa ravnateljem prof.dr.sc. Antom Kvesićem, ali i privatnih tvrtki, u prvom redu Hotela Mepas te tvrtki Inel i Hemofarm. Ovim putem im se zahvaljujemo na kontinuiranoj suradnji i potpori.