Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održana prva „Škola atopije“

Održana prva „Škola atopije“

16. studenoga 2023.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 15. studenog 2023. godine prvi put je održano predavanje i edukacija pod nazivom „Škola atopije“. Edukacija u organizaciji  Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar namijenjena je roditeljima čija su djeca oboljela od atopijskog dermatitisa, a koji su imali priliku učiti o uzrocima bolesti, čimbenicima koji dovode do pogoršanja upale, a dobili su i upute pravilnog provođenja terapije te u slučaju alergije na hranu i važnosti eliminacijske dijete i nutricionističkom savjetovanju o pravilnom hranjenju djeteta.

Atopijski dermatitis je česta i kronično recidivirajuća te najučestalija upalna bolest kože. Javlja se kod osoba s atopijskom konstitucijom. Danas se smatra da čak 20% opće populacije ima neki oblik atopijskog dermatitisa, ali često zbog blažih simptoma bude prepoznat samo kao „osjetljiva koža“.

Poznato je da roditelji djece oboljele od atopijskog dermatitisa imaju najveću ulogu u liječenju. Opće mjere njege kože koje uključuju kupanje i tuširanje roditelj mora provoditi od najmlađe dobi. Njega kože dermokozmetikom osnova je liječenja svih oblika atopijskog dermatitisa.

Kvaliteta života djece oboljele od atopijskog dermatitisa i njihovih obitelji zna biti narušena. Dijete je često nervozno zbog osjeta svrbeži te mu je zbog toga loša i  kvaliteta sna, a to uzrokuje učestali umor, promjene raspoloženja, iritabilnost djeteta i poremećaj psihosocijalnog funkcioniranja.

„Roditelji i bolesnici nisu dovoljno educirani o adekvatnom liječenju te stoga dolazi do sve veće pojave „kortikofobije“, odnosno straha od primjene lokalnih kortikosteroidnih preparata koji su i dalje „zlatni standard“ u liječenju atopijskog dermatitisa“, navela je specijalistica dermatovenerologije, dr. Matea Ćorluka, voditeljica prve „Škole atopije“.  „Želimo pomoći roditeljima da razumiju ovu bolest i potrebu za kontinuiranim liječenjem. Samo agresivnim liječenjem atopijskog dermatitisa možemo spriječiti komplikacije u budućnosti kao što je razvoj astme ili alergijskog rinitisa. Bolest je zaista teška i zahtjeva multidisciplinarni pristup, podršku liječnika i roditelja. Nadam se da će naša inicijativa biti uspješna te da ćemo započeti jednu novu eru liječenja atopijskog dermatitisa i kod nas u Mostaru i Hercegovini“, zaključila je dr. Ćorluka.

Nakon uspješno održane prve edukacije o atopijskom dermatitisu planira se suradnja s pedijatrima i nutricionistima, jer atopijski dermatitis zahtjeva jedan multidisciplinarni pristup. Prva „Škola atopije“ organizirana je pod pokroviteljstvom Antonio Trade Cosmetics d.o.o..