Home  /  Novosti i obavijesti  /  Klinika za neurokirurgiju  predstavila LOOP X: Robotički uređaj za intraoperacijsko snimanje kralježnice

Klinika za neurokirurgiju  predstavila LOOP X: Robotički uređaj za intraoperacijsko snimanje kralježnice

27. rujna 2023.

Klinika za neurokirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je 27. rujna 2023. godine predstavila LOOP X: Robotički uređaj za intraoperacijsko snimanje kralježnice. Riječ je o primjeni najmodernijeg mobilnog robotičkog uređaja za intraoperacijsko snimanje i navigaciju  koji će unaprijediti način na koji se izvode neurokirurške operacije na kralježnici.

LOOP X predstavlja spoj najnovijih dostignuća u medicinskoj robotici, intraoperacijskom snimanju visoke razlučivosti i optičkoj navigaciji. Ovaj inovativni uređaj omogućuje izvođenje operacija na kralježnici s visokom preciznošću i sigurnošću, čineći pacijentima dostupne najbolje moguće tretmane. Mobilni robotički sustav ima sposobnost brzog i preciznog pozicioniranja u odnosu na pacijenta na operacijskom stolu, omogućujući tako visokokvalitetno 2D i 3D snimanje. Podatci dobiveni ovim snimkama automatski se integriraju u navigacijski sustav, pružajući detaljan prikaz anatomije dijela kralježnice koji se operira. Ovo omogućuje neurokirurzima da pažljivo planiraju zahvat i uz pomoć navigacijskog sustava sigurno postave implantate.

„Glavni rezultati primjene LOOP X-a su povećana preciznost pozicioniranja osteosintetskog materijala, smanjen rizik od komplikacija i kraće trajanje operacija. Osim toga, LOOP X doprinosi smanjenju izloženosti pacijenata i kirurškog osoblja ionizirajućem zračenju. Ovaj vrhunski uređaj značajno će unaprijediti sposobnost pružanja najbolje moguće njege pacijentima s problemima kralježnice“, rekao je dr. Marko Bošnjak specijalist neurokirurgije, koji je u svom prezentiranju ovog uređaja još i  dodao „do sada smo imali 20-k operacija koje smo izveli uz pomoć ovog uređaja i uvjerili smo se kako se zbilja radi o vrhunskom uređaju koji nam je uvelike ubrzao operacije. Planiramo nastaviti sa zahvatima koje već radimo i dodatno unaprijediti svoj rad po pitanju zahvata i još boljom skrbi za naše pacijente“.

Investicija u ovaj mobilni robotički sustav za intraoperacijsko snimanje i navigaciju nije samo korak naprijed za SKB Mostar, nego i za cjelokupnu medicinsku zajednicu u Bosni i H ercegovini.

„Kao ravnatelj SKB Mostar sam ponosan što mogu zajedno sa svojim neurokirurzima predstaviti veliku novost za bolnicu i neurokirurgiju. Moj cilj i želja je uvijek bila da pacijenti iz ove bolnice odlaze doma, a ne u druge bolnice i u tom pravcu radimo godinama sve da to upravo tako bude i mislim da smo puno toga napravili. Mi smo bolnicu približili jednoj visoko razvijenoj sofisticiranoj kući u kojoj se radi sve“ istaknuo je prof. dr.sc. Ante Kvesić na predstavljanju ovog uređaja.

O povezanosti neurokirurgije i tehnologije te o značaju za SKB Mostar govorio je predstojnik Klinike za neurokirurgiju prof.dr.sc. Josip Paladino: „neki su prijelomni trenutci dosad bili u razvoju tehnologije kojom se neurokirurgija koristi kao što su mikroskopske tehnike u kirurgiji, npr. primjena intraoperacijskog mikroskopa pokrenula je jednu lavinu i otvorila nam jedan novi svijet u dostupnosti finih i sitnih detalja u mozgu i lubanjskom prostoru, zatim je tu bilo uvođenje uzv noževa, uređaja kojim se može uklanjati tumor. Konačno, došli smo u fazu robotike, to je primjena takve tehnologije da zapravo otvara jedan novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaktnosti i efikasnosti kod operacijskog rada u neurokirurgiji. Ono što je bitno s ovakvom tehnologijom za SKB Mostar jest da je  ušla u jedan vrlo uski, ekskluzivni krug  ili  klub ustanova koje uopće imaju mogućnost raditi na toj razini tehnologije. Mašine nisu bitne, bitni su ljudi ali bez mašina nema ovakvih iskoraka“, naveo je prof. Paladino.

Očekuje se da će ovaj uređaj postaviti nove standarde u neurokirurškim zahvatima na kralježnici i poboljšati kvalitetu života pacijenata.