Home  /  Novosti i obavijesti  /  Svečano otvoren 7. Simpozij primalja na temu „Digitalna primaljska skrb“

Svečano otvoren 7. Simpozij primalja na temu „Digitalna primaljska skrb“

22. rujna 2023.

U Mostaru je 22. rujna 2023. godine svečano otvoren 7. Simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem. Simpozij pod nazivom „Digitalna primaljska skrb: izazovi i mogućnosti“ ove godine je okupio preko 200 sudionika. Organizatori ovog znanstveno stručnog skupa su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostaru suradnji s Komorom primalja/babica HNŽ-a. Simpozij je odobrila Med Tech EU agencija i partnerski podržao UNICEF, a u njegovom programu organizirane su i kvalitetne radionice iz područja primaljstva te panel rasprava na temu „Obrazovanje primalja: naučene lekcije i koraci“.

Pozdravni govor je održala predsjednica Organizacijskog odbora dr.sc. Olivera Perić, glavna sestra Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. „Ovo nam je 7. Simpozij po redu, usudim se reći da je već tradicionalan,  ove godine je aktualna tema digitalna tehnologija odnosno kako je u primaljstvu najbolje iskoristiti te mogućnosti. Postavili smo za cilj simpozija kako ukazati na prednosti korištenja digitalne tehnologije i njezine integracije u primaljsku skrb što predstavlja konkretan prioritet u svijetu“, istaknula je gđa Olivera.

Osim predsjednice Organizacijskog odbora sve nazočne pozdravili su i prof.dr.sc. Vajdana Tomić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija i predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo, prorektor za biomedicinu Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Milenko Bevanda, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim.mr.sc. Siniša Skočibušić te uvažena ekscelencija Veronika Vaschenko, direktorica UNICEFA za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o temi dojenja direktorica UNICEFA za BiH Veronika Vaschenko je bitnim istaknula kako je ono osnova zdravlja djeteta: „U BiH se samo jedno od petero djece doji i to je premalo. Zato UNICEF surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ministarstvima te ostalim organizacijama kako bi se ta situacija poboljšala. Ako se djeca pravilno doje, ogroman broj smrti djece u ranoj fazi se može spriječiti“, izjavila je direktorica Vaschenko i tom prilikom proglasila Simpozij otvorenim.