Home  /  Novosti i obavijesti  /  Simpozij iz dječje kirurgije i urologije prepoznatljiv simbol SKB-a i grada  Mostara

Simpozij iz dječje kirurgije i urologije prepoznatljiv simbol SKB-a i grada  Mostara

2. lipnja 2023.

XVIII. Simpozij iz dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem svečano je otvoren 1. lipnja 2023. godine u amfiteatru Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Organizatori Simpozija su  Odjel za dječju kirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Liječnička komora HNŽ-a.

Već 18. put zaredom Simpozij je okupio vrhunske svjetske stručnjake. Došli su gosti iz Njemačke, Engleske, Italije, Turske, Hrvatske, Srbije, SAD-a, Kosova te naravno iz Bosne i Hercegovine. Na dvodnevnom programu izvest će se petnaest složenih operacija.

Uvodni govor održao je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić koji je također i predsjednik Organizacijskog odbora. Pozdravljajući sve nazočne našalio se :„Ja ovdje ne vidim goste, ovdje su svi naši“ i na taj način istaknuo važnost  i kvalitetu ovog stručno-znanstvenog skupa koji je već postao tradicionalan. Prof. Kvesić je također i najavio 19. Simpozij u nadi da će se održati u novoj zgradi Klinike za dječje bolesti čija je izgradnja na samom kraju.

Pozdravni govor su uz prof. Kvesića također održali i prof. dr. sc. Ivan Ćavar dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Mario Kordić gradonačelnik grada Mostara, dr. Nediljko Rimac Federalni ministar zdravstva te prof. dr. sc. Dragan Čović  predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Gradonačelnik Kordić je u svom govoru iznio i dosadašnja iskustva i sjećanja koje je doživio kao liječnik urolog, ali također i naglasio veličinu istog: „18 godina traje ova predobra i prelijepa priča, ovaj naš ima posebnost koju i nema baš svaki Simpozij, odnosno organiziran je na način da uživo gledamo operacije“. Dr. Kordić je ujedno poželio svim sudionicima uspješan rad te svim gostima dobrodošlicu u grad Mostar.

Po prvi put na svečanosti otvorenja sve nazočne pozdravio je novoizabrani Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac. „Uistinu mi je beskrajno zadovoljstvo što sam danas u Mostaru na ovom Simpoziju o kojem sam dosad čuo sve najbolje, želim vam svima da budete gladni i željni znanja, usavršavajte se, neka vam to bude imperativ. Ono što odlikuje SKB Mostar je upravo ovo, a za to je zaslužan prof. Kvesić, tako da je potpuna moja osobna podrška. Ova bolnica to zaslužuje, ovaj fakultet to zaslužuje, ovaj narod to zaslužuje“, istaknuo je ministar Rimac.

Svečanosti Simpozija pridonio je dr. Čović: „Prije svega želim iskazati zadovoljstvo na 20 godina postojanja i održavanja ovog Simpozija. Svi činimo jednu sastavnicu da budemo ponosni i možemo kazati šta ovo znači za Mostar i rekao bih da je davno prerastao dimenzije Mostara, Hercegovine i naše domovine Bosne i Hercegovine“,  ponosno je izjavio dr. Čović i proglasio Simpozij otvorenim.