Home  /  Novosti i obavijesti  /  Mural Vladimira Preloga ukrasio zid Mikrobiologije SKB Mostar

Mural Vladimira Preloga ukrasio zid Mikrobiologije SKB Mostar

19. svibnja 2023.

Na inicijativu pročelnice Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku, doc. dr. sc. Sanje Jakovac, Sveučilišna klinička bolnica Mosta pridružila se sve većem broju europskih bolnica koje oslikavaju zidove prigodnim muralima.

„Inicijativa je prihvaćena od strane Uprave SKB Mostar, a potom realizirana preko Udruge ”Rezon” – platforma Street Arts Festivala Mostar u sklopu projekta Doprinos razvoju i širenju znanosti/popularizacije znanosti koji je osmišljen u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti“,  istaknula je pročelnica, dr. Jakovac te se svima iskreno zahvalila, a posebno umjetnicama Karli Ćosić i Iris Ivković koje su usprkos lošem vremenu dovršili izradu murala.

Rekla je, također, kako nije bilo teško izabrati idejno rješenje jer je mural s likom Vladimira Preloga idealno rješenje s obzirom da je riječ o znanstveniku svjetskog glasa i nobelovcu podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

Mnošto pozitivnih reakcija, kako djelatnika, tako i slučajnih prolaznika na oslikani mural potvrđuje i znanstvenu studiju koja je pokazala da murali na klinikama, bolnicama, domovima zdravlja itd. imaju iznimno pozitivan učinak kako na pacijente, osobito one najmlađe, tako i same uposlenike odnosno zdravstvene djelatnike.