Home  /  Novosti i obavijesti  /  Ambulanta za liječenje boli počela sa minimalno invazivnom metodom liječenja

Ambulanta za liječenje boli počela sa minimalno invazivnom metodom liječenja

10. veljače 2023.

U petak, 10. veljače 2023. godine u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izvedeni su zahvati radiofrekventne ablacije u svrhu liječenja boli. Radiofrekventnom ablacijom se prekida prijenos boli iz zahvaćenoga područja. Ovo je inače minimalno invazivan zahvat čija je svrha  liječenje boli u leđima, koljenima i drugim područjima kod kojih druge metode liječenja boli nisu bile učinkovite. Na programu je bilo šest zahvata, a isti se rade u operacijskoj dvorani, u sterilnim uvjetima i pod kontrolom rentgena.

Zahvate su izveli dr. Dajana Vladić-Spaić specijalistica anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja te voditeljica Ambulante za bol SKB Mostar i prof.dr.sc. Ivan Radoš koji je predstojnik Klinike za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje KBC Osijek, voditelj Zavoda za liječenje boli KBC Osijek i profesor Medicinskoga fakulteta u Osijeku. Ovom prilikom je ukazao na važnost i veličinu  KBC Osijek  kao referentnog centra za liječenje boli u Hrvatskoj te istaknuo napredak u radu dr. Vladić-Spaić: „Mi smo najveći centar za liječenje boli ne samo u Hrvatskoj nego i na području bivše Jugoslavije, tako da je dr. Vladić već radila u Osijeku, a sada prvi puta to suvereno napravila u Mostaru. Pacijenti iz Hercegovine, a i šire, više neće morati ići na liječenje boli u Hrvatsku niti u inozemstvo, odsad će to moći obaviti ovdje u Mostaru.“

„Uvodimo minimalno invazivno liječenje boli, puno brže i više nego što smo mislili, počinjemo s radiofrekventnom ablacijom dodavanjem zahvata u operacijskoj dvorani, edukaciju smo započeli u 10. mj. 2022. godine“, rekla je dr. Dajana Vladić – Spaić te nastavila sa tvrdnjom da ova ambulanta za liječenje boli,  po svom ustrojstvu i opsegu usluga koje nudi, je jedina takva u Bosni i Hercegovini.

U ambulanti za liječenje boli su već počeli raditi neke blokade prethodnih mjeseci, a sad ih se uz radiofrekventnu ablaciju  planira raditi redovito na tjednoj osnovi. Na pregled u ambulantu za liječenje boli mogu doći svi pacijenti bez obzira odakle dolaze, imaju li ugovor  ili dolaze o privatnom trošku. Najrelevantniji pokazatelj uspješnosti rada ove ambulante, odnosno dr. Vladić-Spaić i njezinog tima, su riječi zahvalne pacijentice Katice Šimić: „Ja sam imala jake bolove u kralježnici i čula sam za dr. Dajanu, bila sam kod nje prije 20-ak dana, danas su ona i prof. Radoš napravili ovaj zahvat i ja se osjećam odlično, a sutra slavim 50-tu godišnjicu braka“.