Home  /  Novosti i obavijesti  /  Uspješno završen projekt energetske učinkovitosti u SKB Mostar

Uspješno završen projekt energetske učinkovitosti u SKB Mostar

22. prosinca 2022.

Svečanost povodom završetka projekta energetske učinkovitosti za BiH ( BEEP), a koji se implementirao na četiri objekta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar održana je jučer, 21. prosinca 2022. godine. Implementacijom projekta, čiji je nositelj bilo Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, novo energetsko učinkovito ruho dobila je zgrada Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju, Ravnateljstvo SKB-a Mostar i Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

Tom prigodom,  federalni ministar prostornog uređenjaJosip Martić kazao je kako je Vlada FBiH prepoznala energetsku učinkovitost kao podršku održivom ekonomskom razvoju BiH na putu prema Europskoj uniji (EU).

Federalna vlada kroz brojne projekte nastoji ukazati na benefite poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru javnih zgrada. Projekt BEEP provodi se od 2015. godine, a do sada su u okviru ovog projekta obnovljena 83 javna objekta, s posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. Implementacijom projekta do sada je kreirano 2.150 takozvanih “zelenih radnih mjesta”, te je poboljšana ugodnost boravka za više od 563.000 korisnika, kazao je Martić te dodao da je u obnovu objekata u SKB Mostar uloženo nešto više od 1.900.000 maraka.

To je poklon SKB-u Mostar, poklon gradu. Činjenica da će medicinski radnici sasvim sigurno imati bolje uvjete rada je sama po sebi iznimno bitna. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku učinkovitost kroz kratko vrijeme donosi povrat od četiri do peteura što omogućuje brzi povrat uložene investicije, a na kraju smanjujemo i zagađenost zraka, što je važno za zdravlje cjelokupnog društva, kazao je ministar.

Očekivana ušteda na troškovima za energiju na obnovljenim objektima iznosi više od 285.000 maraka godišnje.

Ravnatelj SKB-a Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić kazao je kako je ovim projektom napravljen vrlo važan i dobar posao.

Projektom BEEP dobili smo punoZgrade izgledaju fantastično, efekti od uštede na grijanju i onaj osjećaj topline drastično se promijenio, a i vizura grada se promijenila kroz sve ove ulice koju smo uspjeli popraviti. Bolnica je dobila puno, ljudi i građani su dobili puno, ali i naši pacijenti. Hvala svima koji su pomogli da danas stojimo ovdje i da možemo reći to je to, kazao je Kvesić.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg istaknuo je kako ovaj projekt ima višestruke koristi.

Ne samo da je riječ o utopljenim objektima, nego objektima gdje se štedi puno energije za grijanje i hlađenje, smanjena je emisija stakleničkih plinova koji utječu na klimatske promjene, a također angažirana je domaća građevinska operativa. U HNŽ-u je ukupno obnovljeno 70 objekata, a sve su ih radili domaće građevinske tvrtke. Također, primjetno je i ambijentalno uređenje sredina u kojima se obnavljaju objekti, dakle sve to je opća dobrobit za naše općine i gradove u kojima se događaju i provode ti projekti, kazao je Herceg te dodao kako će se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji idalje obnavljati.