Home  /  Novosti i obavijesti  /  Povodom završetka projekta energetske učinkovitosti izaslanstvo Svjetske banke posjetilo SKB Mostar

Povodom završetka projekta energetske učinkovitosti izaslanstvo Svjetske banke posjetilo SKB Mostar

12. prosinca 2022.

U utorak, 6. prosinca 2022. godine izaslanstvo Svjetske banke obišlo je objekte Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojima su implementirane mjere energetske učinkovitosti.

Riječ je o obnovi Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti, Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu i Ravnateljstva.  Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, stropa i krova, djelomične zamjene rasvjetnih tijela, pa do zamjene azbest – cementnog pokrova novim, od profiliranog lima. Troškovi obnove iznosili su  više od 1,9 milijuna maraka.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Energetska efikasnost BiH” (BEEP) koje je  provelo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koji se financirao iz kredita Svjetske banke.

Po riječima ministra prostornog uređenja FBiH Josipa Martića, Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj energetske učinkovitosti te je s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti pristupila dodatnom financiranju za projekt “Energetske efikasnosti za BiH” (AF BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

AF BEEP je, ocijenio je ministar, projekt od iznimne važnosti u cjelokupnom procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji.

“Svjesni stanja u kojem se nalaze objekti javne namjene te činjenice kako su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivači okoliša, krenuli smo s projektom BEEP kojim je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada obuhvaćeno 20 javnih objekata, od toga 16 su obrazovne i četiri zdravstvene ustanove. S obnovom smo nastavili zahvaljujući projektu AF BEEP u okviru kojeg su u ovoj županiji obnovljene još četiri zdravstvene ustanove”, napomenuo je ministar Martić.

Ispred SKB Mostar, na posjeti se zahvalio pomoćnik Ravnatelja za tehničke poslove, Tihomir Ćavar koji je tom prilikom iskazao zadovoljstvo zbog realizacije projekta energentske učinkovitosti što će dugoročno znatno poboljšati uvjete i kvalitetu rada SKB Mostar.

Investicije u energijsku efikasnost će smanjiti potrošnju energije u odabranim objektima javnog sektora i pokazati ekonomsku održivost unapređenja energijske efikasnosti, uključujući smanjenje tekućih troškova za energiju i s njima povezanih javnih rashoda, rečeno je tijekom obilaska.