Home  /  Novosti i obavijesti  /  Klinika za očne bolesti SKB Mostar provodi skrining program na slabovidnost vrtićke djece

Klinika za očne bolesti SKB Mostar provodi skrining program na slabovidnost vrtićke djece

21. listopada 2022.

Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, jedna je od implementatora uključenih u  projekt „pregledaj-pogledaj“ kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo FBiH. Radi se o pružanju preventivnih pregleda na slabovidnost u svim vrtićima u FBiH  kod djece uzrasta 4 i 5 godina koji se provodi od rujna do listopada 2022. godine, uz primjenu principa dobrovoljnog i informiranog pristanka roditelja/staratelja. 

Predstojnica Klinike za očne bolesti SKB Mostar, prof.dr.sc. Irena Sesar pojasnila je kako ovaj skrining program ima za cilj rano/pravodobno otkrivanje slabovidnosti kod djece kako bi se poduzele mjere koje bi rezultirale korekcijom vida i otklanjanjem problema u daljnjem životu djece.

„Smatra se da je skrining testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka i petogodišnjaka najpouzdanije za otkrivanje ambliopije, najčešće patologije vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće, obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka“, istaknula je prof. Sesar te pojasnila da su rizični čimbenici za nastanak ambliopije u više od 90% slučajeva izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka), a liječenje traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine što je  pravilu moguće do sedme godine života.

Između ostalog, naglasila je kako rano liječenje ambliopije  spada među najisplativije postupke, ne samo u oftalmologiji nego  i u medicini uopće .

Ovaj projekt potaknut je od Svjetske zdravstvene organizacije koja je 1995. godine definirala vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog vida pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno u ovoj globalnoj inicijativi.

Skrining vida kod djece u vrtićima koje će  provoditi stručno osoblje s Klinike za očne bolesti SKB Mostar počet će u ponedjeljak, 24. listopada 2022. godine.