Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održan šesti simpozij primalja na temu: “Dojenje, što znamo i što trebamo znati”

Održan šesti simpozij primalja na temu: “Dojenje, što znamo i što trebamo znati”

19. rujna 2022.

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora simpozija Olivere Perić, glavne sestre Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, na ovom događaju sudjelovali su eminentni predavači i predstavnici udruga koje podupiru, štite i promiču dojenje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te gostujući iz Slovenije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Jedna od tema koja je bila od važnosti su iskustva primalja vezana za protekle dvije pandemijeske godine.

“Većina primalja, medicinskih sestara i liječnika u početku pandemije Covid-19 imali su površne i nedostatne informacije o laktaciji i dojenju SARS-CoV-2 pozitivnih majki. Majke su često neopravdano odvajane od svoje djece nakon porođaja i većina njih bila je nezadovoljna pruženom skrbi, kako u rodilištima tako i u zajednici, što je u konačnici utjecalo na smanjenje stope dojene djece”, kazala je gđa Olivera.

Dodala je kako strukovne udruge ukazuju kako nema zapreke dojenju u slučaju kada je majka SARS CoV-2 pozitivna, ukoliko se poštuju sve propisane zaštitne mjere i ako se majka osjeća dobro i namjerava dojiti.

Na Simpoziju je istaknuto kako je dojenje dobro za zdravlje majki i djece, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra kako bi sve bebe trebale biti isključivo dojene od rođenja do šest mjeseci života te da bi dojenje trebalo trajati do druge godine života ili dulje.

Globalni cilj SZO je povećati stopu isključivog dojenja u prvih šest mjeseci života do najmanje 50 posto do 2025. godine. Usprkos tome, Bosna i Hercegovina ima prilično nisku stopu dojenja do šestog mjeseca (19 posto), što je daleko ispod preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja Dinka Barić, magistrica sestrinstva i savjetnica za dojenje, istaknula je kako u Republici Hrvatskoj, prema raspoloživim statistikama, gotovo 99 posto majki nakon poroda krene s dojenjem, ali samo njih 57 posto nastavi dojiti nakon drugog mjeseca.

“Bez obzira na sve što činimo u promociji dojenja unazad 30 godina, još uvijek nismo zadovoljni dosegnutim brojkama, jer do godinu dana starosti ostane samo 19 posto majki koje doje svoju djecu, dakle vrlo, vrlo malo. Imamo još puno posla pred nama”,  kazala je gđa Barić.

Sanja Marušić, glavna sestra jedinice za novorođenčad SKB-a Mostar, istaknula je kako će mostarskim medicinskim sestrama iskustva usvojena na simpoziju biti iznimno dragocjena i korisna u njihovom daljnjem radu na promociji dojenja.