Home  /  Novosti i obavijesti  /  Pandemija donijela vidljivost medicinskih sestara

Pandemija donijela vidljivost medicinskih sestara

9. rujna 2022.

U Mostaru je  8. rujna 2022., nakon dvije godine pauze,  u organizaciji Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar svečano otvoren 8. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem. Tema simpozija “Izazov sestrinstva tijekom COVID-19: što smo naučili iz pandemije?“ okupila je sudionike iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Srbije i Njemačke koji su na dvodnevnim predavanjima razmijenili iskustva i znanja kako bi što bolje napredovali u daljnjem stručnom radu i pružanju zdravstvene skrbi.

Saša Antunović, predsjednik Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini je rekao kako je ovaj simpozij prilika da se javnosti predstavi rad Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini koja je registrirana 2019. godine, ali zbog pandemije njeno djelovanje je bilo dvije godine na čekanju. „Osnovni cilj Udruge je promicanje rada i naobrazbe medicinskih sestara/tehničara svih razina“, dodao je Antunović te pozvao sve medicinske sestre i tehničare iz Bosne i Hercegovine da pristupe ovoj krovnoj organizaciji kako bi se ujedinili i zajedno nastupali i udružili svoje interese.

Predsjednica Organizacijskog odbora i glavna sestra SKB Mostar, Zdravka Lončar, u svom je pozdravnom govoru naglasila važnost ovakvih susreta kroz koje se može puno naučiti. „Tema ovog simpozija je aktualna, edukativna i iznimno važna te će nam omogućiti da u jednoj konstruktivnoj raspravi bez mobitela i ekrana podijelimo iskustva o tome kako su se pojedini bolnički centri i domovi zdravlja nosili s teretom pandemije“, istaknula je Lončar te podsjetila kako trebamo jedni druge da bismo opstali, a pogotovo u teškim vremenima.

Svojom nazočnošću, rad simpozija podržao je i ravnatelj SKB Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić  koji je tom prilikom jednostavno opisao kako su medicinske sestre liječnicima desna ruka u radu, a bolesnicima i lijeva i desna.

Rad medicinskih sestara posebice je zapažen u borbi protiv  COVID-19. Tu činjenicu, na temelju provedenog istraživanja, naglasila je doc.dr. Jadranka Pavić, pročelnica Katedre zdravstvene njege Veleučilišta u Zagrebu. Njihov trud, uloga u pružanju zdravstvene njege i nesebične ljubavi prema najpotrebitijima nikad nije bio toliko vidljiv od strane javnosti i medija kao što je to prepoznato dolaskom pandemije. „Mogu slobodno reći da je pandemija donijela vidljivost medicinskih sestara i njihovog rada“, naglasila je doc. Pavić.

Sve sudionike u prepunom amfiteataru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pozdravili su i prof.dr.sc. Vajdana Tomić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivan Ćavar, savjetnik gradonačelnika grada Mostara Marin Čuljak  te prof.dr.sc. Nada Prlić sa Medicinskoga fakulteta u Osijeku koja je ovaj simpozij proglasila otvorenim. Tom prilikom je izložila kratki osvrt na dosadašnje održane simpozije medicinskih sestara/tehničara te su sudionici imali priliku retrospektivnim prikazom vidjeti dosadašnji rad i napredak.