Home  /  Novosti i obavijesti  /  Prof. dr. sc. Jurica Arapović dobitnik je nagrade za znanost

Prof. dr. sc. Jurica Arapović dobitnik je nagrade za znanost

8. prosinca 2021.

Na svečanoj sjednici Savjeta za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti koja je održana jučer, 7. prosinca u Sarajevu, cjelokupnoj javnosti predstavljeni su dobitnici nagrada u četiri kategorije koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade je uručio premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, a kategorije u kojima su dodijeljene nagrade su: nagrada za životno djelo, godišnju nagradu za znanost, godišnja nagrada za mlade istraživače i godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za znanost dugogodišnji je liječnik Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, izvanredni prof. dr. sc. Jurica Arapović koji je kandidiran za ovu prestižnu nagradu od strane Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Nagradu je dobio za istaknuti znanstveni rad i niz znanstvenih radova koji čine cjelinu, a znatno pridonose proširenju postojećih znanstvenih spoznaja.

Prof.dr.sc. Jurica Arapović je u zadnjih 17 godina svog intenzivnog znanstveno-istraživačkog rada doprinio boljem razumijevanju citomegalovirusne infekcije, bilo u području temeljnih i/ili kliničkih medicinskih znanosti. Prije svega njegov znanstveno-istraživački opus ga ističe kroz objavljivanje serije ključnih publikacija koje su svojevrsni sublimat onoga što kandidat predstavlja za širu znanstveno-istraživačku zajednicu u ovom području, obrazloženje je Savjeta za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja pri odabiru kandidata u kategoriji Godišnje nagrade za znanost.

Kroz 35 publikacija citirane u Web of Science-u i Current Contens-u te preko 1200 citata u Google znalcu, sudjelovanju na brojnim konferencijama i mentoriranju mladih studenata i istraživača, uz vođenje i sudjelovanje 13 projekata prof. Arapović dokazuje kompetentnost u svim aspektima navedenog područja. Član je brojnih stručnih društava, urednik je u dva prestižna biomedicinska časopisa (Bosnian Journal of Basic Medical Sciences i Infection Springer) i stalni je recenzent u više prestižnih biomedicinskih časopisa što ga čini prepoznatljivim široj znanstvenoj i stručnoj zajednici, a obzirom na dosadašnji rad, znanje i iskustvo, za očekivati je da će njegov daljnji rad biti uspješan i prepoznatljiv kako za Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru tako i za Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar, gdje kao iskusni infektolog svakodnevno spaja znanost i praksu u brizi za pacijente.

Čestitamo!