Home  /  Novosti i obavijesti  /  Sveučilišna klinička bolnica Mostar dobila dva respiratora od Vlade Savezne Republike Njemačke

Sveučilišna klinička bolnica Mostar dobila dva respiratora od Vlade Savezne Republike Njemačke

11. studenoga 2020.

SKB Mostar je od Vlade Savezne Republike Njemačke dobila dva respiratora koje je  svečano  uručila veleposlanica SR Njemačke Margret Uebber na primopredaji koja je upriličena 10. studenoga 2020. godine ispred glavnog objekta SKB Mostar.

Ova donacija dio je projekta u suradnji sa saveznom ustanovom Bundesanstalt Technisches Hilfswerk – THW  (civilna zaštita Njemačke) kojim Njemačka donira 12 respiratora bolnicama  diljem BiH čija je ukupna vrijednost 350.000 eura.

Riječ je o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje proizvođača Dräger i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na području BiH. Također će za zdravstvene djelatnike biti organizirana edukacija za rad na ovim aparatima.

Tom  prilikom veleposlanica Uebber je naglasila kako je ovo samo jedna kap u moru onoga što je zbilja potrebno BiH i medicinskoj struci. „Ovom donacijom želimo staviti znak te pokazati solidarnost Njemačke s partnerima u Bosni i Hercegovini i iskreno se nadamo da nam je to i pošlo za rukom“, istaknula je veleposlanica Uebber te dodala  kako se nada brzom razvoju cjepiva protiv Covid-a 19 i završetku pandemije.

Ravnatelj SKB Mostar prof. dr. Ante Kvesić zahvalio se veleposlanici Uebber na donaciji koja puno znači za bolnicu i pacijente te naglasio kako je uistinu zadovoljstvo imati prijatelje koji prepoznaju i mogu pomoći u ovako teškim vremenima. „Danas smo dobili dva nova respiratora, ali nažalost bojimo se da ćemo ih trebati još. Nadam se, ipak, kako će prevladati razum kod ljudi koji će postati svjesni da svi moraju pomoći u zajedničkom zaustavljanju ove priče. Mi ćemo do tada sa svoje strane napraviti sve što možemo“, rekao je ravnatelj Kvesić.

Nazočnim novinarima se obratio mr. sc. Zoran Karlović pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje zahvalivši prije svega ravnatelju Kvesiću na susretljivosti u ovom teškom i nepredvidivom vremenu te veleposlanici Uebber na vrijednoj donaciji. „S ovom novom opremom sigurno smo i bogatiji za dva visokokvalitetna uređaja. Moram istaknuti i dosadašnju dobru suradnju sa firmom Dräger koja je sigurno jedan dobar zastupnik u BiH i  koja nam daje dobru podršku“,  naglasio je dr. Karlović.