Home  /  Novosti i obavijesti  /  SKB Mostar dobila novu angio salu i najsuvremeniji MSCT aparat u BiH

SKB Mostar dobila novu angio salu i najsuvremeniji MSCT aparat u BiH

20. listopada 2020.

U  Kliničkom zavodu za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 19. listopada 2020. godine otvorena je nova angio sala  te je u rad pušten novi MSCT aparat. Radi se o projektu vrijednom četiri i pol milijuna konvertibilnih maraka.

Federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić je proglasio angio salu službeno otvorenom  te istaknuo kako je ovo ozbiljan i vrijedan projekt čija je realizacija uspjela unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji.  „U ova teška vremena pandemije novog korona virusa za zdravstvo, kad smo na rubu izdržljivosti, voditi računa o proširenju zdravstvenih usluga i kapitalnim investicijama kako bi našim pacijentima, građanima, bila dostupnija zdravstvena skrb, zadovoljstvo je i čast“, naglasio je ovom prilikom ministar Mandić.

SKB Mostar poput velikih europskih medicinskih centara

Najsuvremeniji angiografski  uređaj u Bosni i Hercegovini koji je namijenjen liječenju pacijenata s akutnim ishemičnim moždanim udarima, čini ovu salu najmodernije opremljenom  te SKB Mostar konkurentnom najvećim kliničkim europskim medicinskim centrima. Na ovaj način omogućit će se pacijentima široki dijapazon usluga poput neurointervencijskih, dijagnostičkih i terapijskih. Ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić  naglasio  je kako se radi o iznimno značajnom iskoraku u razvoju SKB Mostar, napretku i razvoju medicinske djelatnosti uopće. „Ponosni smo da ovom angio salom zaokružujemo neuroradiologiju i neurokirurgiju  te uz potporu prof. dr. Marka Radoša iz Zagreba i obučenih mladih kadrova iz Mostara ovaj angiografski uređaj je spreman za rad“, izjavio je ravnatelj Kvesić.

Pacijenti iz BiH su dosada išli na liječenje u Zagreb i Tursku  te je na godišnjoj razini u SKB Mostar  potrebe za ovom vrstom liječenja imalo  30-ak pacijenata. Otvaranjem nove angio sale i najsuvremenijim MSCT uređajem u ovom dijelu Europe sad je to omogućeno i u SKB Mostar. „Ovo je najsuvremeniji uređaj koji u ovome trenutku postoji u BiH, a omogućit će liječnicima neuroradiolozima, radiolozima i  neurolozima da uvedu BiH u potpuno novu dijagnostičku terapijsku metodu. Ona je primarno vezana za liječenje krvnih žila u području glave“, naglasio je prof. Radoš, voditelj ovog projekta.

Svoje zadovoljstvo ovim događajem izrazila je prim. Marijana Karlović – Vidaković,  predstojnica Kliničkog zavoda za radiologiju koja je između ostalog napomenula kako se radi o novom CT uređaju koji je iznimno softverski opremljen.

„Riječ je o uređaju koji ima minimalnu dozu zračenja, kako za pacijenta, tako i za osoblje koje s njim radi i kao takav uvelike će doprinijeti liječenju pacijenata s akutnim dishemijskim moždanim udarom ne samo u županiji, nego i u regiji“, pojasnila je dr. Vidaković.

Predstojnica Vidaković je također istaknula kako je pored najsuvremenije opreme neizostavan ljudski, odnosno liječnički, kadar u ovom projektu.