Home  /  Novosti i obavijesti  /  U SKB Mostar održan sastanak o načinima povećanja broja darivatelja krvi

U SKB Mostar održan sastanak o načinima povećanja broja darivatelja krvi

21. listopada 2019.

Na inicijativu pročelnice Transfuzijskog centra SKB Mostar, mr. sc. Jadranke Knežević, u ponedjeljak je 21. listopada 2019. godine održan sastanak sa predstavnicima 13 Crvenih križeva s kojima SKB Mostar ostvaruje dugogodišnju suradnju.  Tema sastanka je bila kontinuirana nedostatnost dobrovoljnih darivatelja krvi na terenu.

Sudionici sastanka su istaknuli kako se ove, 2019. godine primijeti zamjetan pad darivatelja u odnosu na prošlu i prethodne godine. Primjerice, u Županiji  Zapadnohercegovačkoj u prvih devet mjeseci 2019. godine prikupljeno je 8,9 % manje doza krvi nego u istom tom razdoblju 2018. godine, dok iz drugih županija nisu izneseni podatci.

 Pročelnica Knežević je istaknula kako je tijekom 2018. godine Transfuzijski centar SKB Mostar imao ukupno 11529 darivatelja krvi, dok će ove godine taj broj, po sadašnjim pokazateljima, biti manji.

Istaknuta je zabrinutost radi  sve većeg broja usmjerenih, obiteljskih darivatelja krvi što bi se trebalo riješiti preko crvenih križeva, radnih organizacija, škola, fakulteta, udruga itd.  

Raspravljalo se o različitim načinima motivacije za darivatelje krvi. Jedna od njih jest i oslobađanje od participacije  za sve koji  su dali krv deset i više puta. Taj poticaj se već primjenjuje u ZHŽ i HBŽ, a za nadati se da će se uskoro provoditi i u HNŽ-u. Inicijativa da Crveni križevi dobivaju više novca od projekata „igara na sreću“ u odnosu na udruge koje apliciraju za isti projekt, a ne rade kontinuirano na promociji davalaštva krvi, dobila je punu podršku svih sudionika ovoga sastanka.

 Razmatrana je, također, ideja da darivatelji imaju prednost  u čekanju na pregled u zdravstvenim ustanovama  kako bi im se i na taj način iskazala zahvalnost i daljnji poticaj za darivanje krvi.

Glede rada Crvenih križeva, istaknuto je kako Crveni križ grada Mostara ne organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi nego iste organizira Transfuzijski centar SKB Mostar te je dogovoreno da se što prije počne sa organiziranjem akcija dobrovoljnog  darivanja krvi, jer grad Mostar ima najviše stanovnika.

Mediji i medijska promocija dobrovoljnog darivanja krvi neizostavan su partner u borbi za svaku kap krvi i dozu koja zaista život znači, zaključeno je na kraju sastanka.