Home  /  Novosti i obavijesti  /  Svečano otvoren 7. simpozij medicinskih sestara/tehničara

Svečano otvoren 7. simpozij medicinskih sestara/tehničara

27. rujna 2019.

Svečano otvaranje dvodnevnog simpozija sa međunarodnim sudjelovanjem na temu „Kompetencije medicinskih sestara/tehničara“, održano je 26. rujna 2019. godine u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija,  u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

I ove godine simpozij je okupio goste iz susjedne Republike Hrvatske, Srbije, Slovenije, ali i Njemačke.

Kompetencije su temelj rada medicinskih sestara

U svom uvodnom govoru sve nazočne srdačno je pozdravila predsjednica Organizacijskog odbora te  ujedno i glavna sestra SKB Mostar, Zdravka Lončar te naglasila: „Ove godine govorit ćemo o kompetencijama medicinskih sestara/tehničara po definiciji: Kompetencije su kombinacija vještina, znanja, stavova i sposobnosti prosudbe, koje omogućuju pravodobno provođenje zdravstvene njege od strane medicinske sestre“.

Važnost kompetencija ističe kao temelj rada medicinskih sestara i tehničara. „Iako u BiH imamo 22000-23000 medicinskih sestara/tehničara, nemamo akte ni legislativu gdje su određene kompetencije“, vrlo bitnim je istaknula glavna sestra SKB Mostar i ukazala na savjete gostujućih kolega iz susjednih zemalja koji imaju više iskustva, jer su kod njih na neki način urađene kompetencije.

Uz glavnu sestru Lončar, govor je održao  i prof.dr.sc. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, koji je u svom pozdravljanju  nazočnih istaknuo veliku važnost medicinskih sestara u medicinskim ustanovama, potaknuvši nas da zamislimo kako bi izgledao rad u zdravstvu bez njihovog  postojanja.

Nazočne su također prigodnim riječima pozdravili i prodekan za znanost Fakulteta zdravstvenih studija prof.dr.sc. Dragan Babić, dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Milenko Bevanda te Radmila Komadina glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara.

Jedan od istaknutih gostiju bio je Jozo Petrović glavni tehničar Odjela  za kirurgiju klinike u Achenu u Njemačkoj. Gospodin Petrović je ukazao na važnost ovog simpozija kao bitnog događaja u edukaciji naših sestara i tehničara.

Svečanost otvaranja ovog simpozija upotpunila je mlada glazbenica iz Mostara, Lucija Hrstić, izvodeći dvije prekrasne skladbe: „U svakom je čovjeku skriven anđeo“ i „Veliko srce“  koje su imale posebnu duhovnu poruku za sam simpozij, ali posebice za rad medicinskih sestara i  tehničara.