Home  /  Novosti i obavijesti  /  Prva dječja kardiokirurška operacija

Prva dječja kardiokirurška operacija

19. lipnja 2019.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u utorak je 18. lipnja po prvi put izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu, što je iznimno veliki i značajan iskorak u razvoju ove ustanove.

Tim je povodom, dan nakon, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovaj hvale vrijedan zahvat.

“Prije 4 godine smo donijeli odluku da ćemo školovati ljude za dječju kardiokirurgiju. I evo jučer je urađena prva operacija. Kao i uvijek kada se događaju ovakve stvari uvijek sam ponosan jer se događaju u našoj bolnici. Četrnaestogodišnji dječak je dobro i očekuje se njegov uspješan oporavak”, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić, dodavši kako je cilj bolnice ubuduće samostalno obavljati ovakve operacije.

Goran Đuzel, ispred Kliničkog odjela za kardiokirurgiju SKB-a Mostar zahvalio se kolegama iz Hannovera ističući kako su sretni što postoji “tvornica” kadrova u koju djelatnici SKB-a Mostar mogu otići. “Nadam se da idemo u razvoj jedne izrazito snažne dječje kardiokirurgije kao što smo napravili s adultnom. Zahvalio bih se svima koji nisu ovdje. Tim je puno veći nego što nas ima ovdje”, kazao je.

Vladimir Jegdić, dječji kardiolog, zahvalio se roditeljima operiranog dječaka koji su pružili potpuno povjerenje timu liječnika koji je sudjelovao u operaciji. “Svake godine imamo dvadesetak djece koja se rode sa prirođenim srčanim greškama. Jedan takav primjer je dječak koji je operiran jučer. Kod njega je primjećen šum na sistematskom pregledu. Riječ je o srčanoj grešci”, kazao je Jegdić pojašnjavajući o kakvom se problemu radi.

Kardiokirurg Ante Bošnjak istaknuo je kako se tijekom dvoipolsatne operacije izmjenjivalo 12 do 15 ljudi.Operacija je podrazumijevala zatvaranje rupice na srcu nakon čega se očekuje normalan razvoj dječaka kao da rupice nikada nije bilo”, naglasio je Bošnjak.

Tomislav Cvitković, specijalizant kardiokirurgije, iznio je zapažanja o obavljenoj operaciji, ali i o budućnosti kardiokirurgije u SKB Mostar. “Sretni smo što smo počeli. Ovo što vidite sada samo je jedan mali dio tima koji stoji iza ovoga. Jako bitan dio priče je i odlazak ljudi iz Mostara u Hannover na edukaciju. Puno je mladih liječnika koji imaju zanimanje za sve ovo, stoga ih pozivam da nam se jave”, ističe Cvitković dodajući kako već postoji plan o ljudima koji će otići na edukaciju u što skorije vrijeme, kao i plan o novim, sličnim zahvatima.

Na konferenciji su sudjelovali i anesteziolog Boris Matić, perfuzionist Stanko Čolak te cjelokupan tim s Medizinische Hochschule Hannover iz Njemačke, i to kardiokirurg Horke Alexander, dječji kardiolog Sarikouch Samir, anesteziolog Beck Cristiane i perfuzionist Optenhöfel Jörg.