Home  /  Novosti i obavijesti  /  Sporazum o liječenju hitnih pacijenata

Sporazum o liječenju hitnih pacijenata

14. lipnja 2019.

Hitni pacijenti iz doline Neretve i sa područja Vrgorca bit će zbrinjavani u SKBM

Početkom lipnja ove godine u Zagrebu je potpisan Sporazum o liječenju hitnih pacijenata  iz doline Neretve i područja Vrgorca u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (SKBM).

Prema Sporazumu kojeg su potpisali predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, ministarstva zdravstva FBiH i SKBM, radi se o pacijentima sa srčanim i moždanim udarom te pacijentima s politraumom i teško bolesnoj djeci.

„Sigurni smo da možemo adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve i pružiti pacijentima sve medicinske usluge koje mogu dobiti i u splitskoj i dubrovačkoj bolnici“, izjavio je ravnatelj SKB Mostar prof. dr. Ante Kvesić u petak 14. lipnja na sastanku u Mostaru, organiziranom povodom potpisivanja Sporazuma.

Ravnatelj Ante Kvesić naglasio je kako bolnica ima sve kapacitete te su apsolutno otvoreni pacijentima iz doline Neretve, koji su prije 1991. i gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi.

Naglasio je kako je zbrinjavanje hitnih pacijenata nastavak uspješne suradnje s Hrvatskom koja odavno, i sa stručnog i sa financijskoga stanovišta, pomaže rad SKB Mostar.

Dogovor ministra zdravstva RH Milana Kujundžića s ravnateljem SKB-a Mostar Antom Kvesićem i ministrom zdravstva FBiH dr. Vjekoslavom Mandićem samo je formaliziranje onoga što u stvarnosti već funkcionira. Brojni pacijenti iz RH već koriste usluge u toj zdravstvenoj ustanovi. Jednako kao što ih i mnogi iz BiH dobivaju u bolnicama u RH.

„Mi u struci znamo da bolnica u Mostaru može pružiti vrhunsku uslugu kada je riječ o moždanom i srčanom udaru i politraumi, uključujući i neurokiruršku traumu, kao i pomoć životno ugroženoj djeci kada je potrebna unutar nekoliko minuta“, izjavio je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Po njegovim riječima, bolnica u Mostaru ima ljudske resurse kojima može pozavidjeti bilo koja bolnica u Hrvatskoj.

„Ovim sporazumom pacijenti doline Neretve dobivaju, jer će ići u prvorazrednu bolnicu do koje će stizati unutar 30-ak minuta i dobiti uslugu na najvišem nivou“, dodao  je hrvatski ministar zdravstva.

Govoreći o tehničkoj strani realizacije sporazuma, direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević kazala je da su tokom proteklih dana utvrđena tri protokola, i to protokol o intervencijama i kontraindikacijama, protokol o hitnom prijelazu granice i protokol o najavama pacijenata i dolasku u SKB Mostar.

Podršku su na sastanku u petak iskazali i predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, Vlade HNŽ/K, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.