Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održan 16. simpozij iz dječje kirurgije i urologije

Održan 16. simpozij iz dječje kirurgije i urologije

3. lipnja 2019.

Svečano otvorenje 16. simpozija iz dječje kirurgije i urologije sa međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji  Kliničkog odjela za dječju kirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice  Mostar u  suradnji sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Liječničkom/Ljekarskom komorom HNŽ/K,  upriličeno je u četvrtak 30. svibnja u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Brojna aktualna predavanja te izvođenje kompleksnih operativnih zahvata su sudionici simpozija mogli pratiti direktno iz sale putem video linka u amfiteatru i u petak 31. svibnja.

Uvodni govor održao je predsjednik Organizacijskog odbora,  ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc.  Ante Kvesić, pozdravljajući nazočne goste i predavače naglasio kako  je ovaj simpozij prerastao u tradiciju, dodajući kako se već radi na pripremi  17. simpozija.

Pacijenti su dolazili iz cijele Bosne i Hercegovine, čak dva pacijenta su iz Hrvatske, točnije iz Istre.

Uz ravnatelja Kvesića pozdravni govor održali su i glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara,  gospođa Radmila Komadina, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K – dr.sc. Goran Opsenica i dr.sc. Dragan Čović – predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora i predsjednik HDZ-a BiH .

Ministar Opsenica je govorio o samim početcima SKB Mostar i putu prema uspjehu koji nije bio nimalo jednostavan, o snovima i vizijama na putu prema uspjehu. „Svi ljudi imaju vizije i snove, a neki ih i ostvare. Rijetki su oni koji svoje snove i vizije stavljaju iznad svega, ugrožavajući vlastito zdravlje“, misleći pritom na ravnatelja Kvesića.

I ove godine okupili su se vodeći svjetski stručnjaci iz područja  dječje kirurgije, iz Amerike, Engleske, Švicarske, Indije itd. Prvi put nazočili su prof.dr.sc. Aseem Ravindra Schulka iz Cincinnatia (SAD) i prof.dr.sc. Rakesh S. Joshi iz Ahmedabada (Indija).

Profesor Rakesh, koji inače radi u jednoj od najvećih bolnica u Indiji, je izrazio zadovoljstvo i oduševljenje svojim prvim sudjelovanjem na ovom velikom  događaju te naglasio kako je veliki uspjeh što se ovaj simpozij održava već 16. put zaredom.

Također je spomenuo kako u Indiji ne postoji subspecijalizacija iz dječje kirurgije, npr . plastična kirurgija, kod njih dječji kirurzi operiraju sve te da, iako nemaju veliki odjel, izvode u prosjeku 250 operacija godišnje.

Jedan od sudionika simpozija koji je svake godine nazočan, prof.dr.sc. Darko Kropfl iz Essena  u  Njemačkoj rekao je: „Svaki dolazak je novi izazov. Na ovaj način se stvara jedna mreža koja mnoge od nas vodi dalje na našem putu“.