Home  /  Novosti i obavijesti  /  Prva Schroth edukacija u FBiH

Prva Schroth edukacija u FBiH

20. svibnja 2019.

Suvremeno liječenje skolioze: U SKB Mostar organizirana prva Schroth edukacija u FBiH

Udruga fizioterapeuta Federacije BiH organizirala je  Schroth edukaciju koja se održava od 15. do 20. svibnja 2019. godine u prostorijama Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju  Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

„Schroth metoda se primjenjuje u trodimenzionalnoj korekciji skolioze i deformiteta kralježnice djece i odraslih“, pojasnio je međunarodni Schroth instruktor Nikola Jevtić i voditelj edukacije te pojasnio kako je, između ostalog,  trodimenzionalno disanje osnova Schroth metode.

Predstojnica Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, doc.dr.sc. Mladenka Naletilić poželila je dobrodošlicu za 30 polaznika tečaja, od kojih su tri terapeuti iz SKB Mostar, a ostali  iz drugih medicinskih centara Bosne i Hercegovine i Hrvatske. „U svakodnevnom kliničkom radu uočavamo sve veći broj pacijenata koji imaju problema sa deformitetima kralježnice poput skolioze te je stoga bila očigledna i velika potreba za ovom vrstom edukacije“, zaključila je dr. Naletilić.

Ispred Udruge fizioterapeuta Federacije BiH, polaznicima se obratila Ljuba Vidačković  te se zahvalila menadžmentu SKB Mostar na čelu s ravnateljem Antom Kvesićem kao i  predavaču Nikoli Jevtiću na podršci pri organiziranju tečaja. „Nije bilo lagano organizirati ovu edukaciju, ali smo danas, kao Udruga, iznimno zadovoljni što smo uspjeli, po prvi put u Federaciji BiH, organizirati Schroth edukaciju“, istaknula je terapeutkinja Vidačković.

Ispred menadžmenta SKB Mostar, nazočnima se obratila Zdravka Lončar, glavna sestra SKB Mostar te dala punu podršku provedbi ove edukacije. Između ostalog istaknula je činjenicu kako su fizioterapeuti, za razliku od medicinskih sestara i tehničara, jako dobro organizirani te imaju kvalitetnu Udrugu i komoru koju vode profesionalci .

Edukacija je organizirana u dva dijela.  U prvom dijelu su se učile osnovne vježbe  nakon čega polaznici  kroz par mjeseci primjenjuju naučene metode na svojim pacijentima. U drugom dijelu edukacije rade su se unaprijeđene vježbe i ostali teoretski dio te se, nakon polaganja ispita, dobiva licenca Schroth terapeuta, što bi se po planu trebalo održati u rujnu 2019. godine.