Home  /  Novosti i obavijesti  /  Održan simpozij „Transplantacija u BiH”

Održan simpozij „Transplantacija u BiH”

25. ožujka 2019.

Simpozij „Transplantacija u BiH – put prema Eurotransplantu“ uspješno je okupio brojne stručnjake u amfiteatru Medicinskog fakulteta, koji je u Mostaru organizirala Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Donorskom mrežom u BiH, Udrugom dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Simpozij je održan u srijedu 20. ožujka 2019. godine, s ciljem promoviranja, darivanja organa i transplantacijske medicine. Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti sa centrom za dijalizu prim.prof.dr. Monika Tomić istaknula je kako je prioritet okupljanja približiti proces transplantacije svim zainteresiranim stranama te da je to poziv građanima i svima nama da budemo donori, jer bubreg može zatrebati svima. Naglašeno je kako je to temeljna činjenica na kojoj se bazira cjelokupna transplantacijska medicina koja je, u konačnici, mnogima jedina nada za preživljavanje.

Predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH Tomislav Žuljević jedan je od sretnika koji, zahvaljujući transplantaciji, za tjedan dana slavi 12 novi rođendan. On ističe da transplantacija donosi bolju kvalitetu života i velike uštede, jer kako tvrdi s financijske strane godina dijaliza je jedna transplantacija.

Ova udruga, kako naglašava, radi na poboljšanju kvalitete dijaliziranih pacijenata te pokušava animirati ustanove i institucije kako bi se popravilo stanje na dijalizama i kako bi obnovili aparate od  kojih  preko 75 posto ne zadovoljava standarde.

„Ne možemo se pomiriti sa sudbinom da je u Bosni i Hercegovini svega 20 transplantacija na godišnjoj razini, dok Republika Hrvatska ima 20 puta više. Oni imaju 350 do 400 transplantacija i tu vidimo prostor da se popravi stanje u Federaciji, ali i u Bosni i Hercegovini općenito“, kaže Žuljević uvjeren da će ovaj  simpozij doprinijeti većem broju transplantacija.

Glavnim partnerom u ovoj priči je predsjednica donorske mreže u BiH i Udruženja nefrologa u BiH dr. Halima Resić, koja ističe i da ljudi trebaju znati kako  transplantacije odobravaju sve vjerske zajednice.

Simpozij je organiziran povodom obilježavanja 14.og ožujka – Svjetskog dana bubrega, a po završetku su svi zainteresirani mogli potpisati donorsku karticu.