Home  /  Novosti i obavijesti  /  Izveden operativni zahvat sublingualnog tumora

Izveden operativni zahvat sublingualnog tumora

11. ožujka 2019.

Na klinici za ORL i MFK, 11. ožujka 2019. godine, izvedena je šestosatna operacija karcinoma sublingualnog tumora (Commando) s rekonstrukcijom mikrovaskularnog režnja.

Operativni zahvat izveli su liječnici sa Klinike za ORL i MFK uz potporu liječnika Kliničke bolnice Dubrava iz Zagreba.

„Radilo se o pacijentu koji ima karcinom u usnoj šupljini, a sam zahvat je trajao šest sati”, izjavio je doc.dr.sc. Emil Dediol iz Kliničke bolnice Dubrava, na tiskovnoj konferenciji za medije.

„54-godišnji pacijent je stabilno te bi kroz dva tjedna mogao biti otpušten iz bolnice s rehabilitiranim funkcijama za žvakanje, gutanje i govor. U sklopu zahvata radila se disekcija vrata, uklanjanje limfnih čvorova i samog tumora te mikrokirurško spajanje krvnih žila sa podlaktice na krvne žile vrata.

Po riječima dr. Dediola, uspješnost zahvata ovisi od centra do centra, a u Kliničkoj bolnici Dubrave rade ga jednom do dva puta tjedno i uspješnost je čak 90 posto.

”Ovo što se dogodilo je samo nastavak davno započete suradnje s kolegama i prijateljima iz Zagreba, i sa više Klinika, i to sve u cilju da što manje zaostajemo za suvremenim svijetom u našem dijelu otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije”, rekao je  doc.dr.sc. Miro Leventić – predstojnik Klinike za ORL i MFK Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar.

Radi se o, po riječima dr. Leventića, jednom od najsloženijih rekonstruktivnih zahvata u kirurgiji glave i vrata.

”Uspješnost mikrovaskularne, rekonstruktivne kirurgije označila je jedan od najvećih pomaka u rekonstruktivnoj kirurgiji općenito. Posebice se to odnosi na primjenu podlaktičnoga režnja za rekonstrukciju defekta u usnoj šupljini. Osim primjene u području glave i vrata, podlaktični režanj ima višestruku primjenu u rekonstrukciji traumatiziranih ekstremiteta, a može se iskoristiti i u drugim rekonstruktivnim postupcima”, izjavio je dr. Leventić.

Od karcinoma usne šupljine obolijevaju uglavnom muškarci srednjih godina, pogotovo ako se radi o osobama koje konzumiraju cigarete i alkohol ili se pak radi o HPV infekciji.

Po učestalosti karcinom usne šupljine je na šestom mjestu u svijetu.