Home  /  Novosti i obavijesti  /  Stotinu slikovnica “Zagrljaj pletene hobotnice“ donirano Kliničkom odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju

Stotinu slikovnica “Zagrljaj pletene hobotnice“ donirano Kliničkom odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju

29. rujna 2021.

„Udruga za nedonoščad Mostar“ koja je osnovana s ciljem upoznavanja šire javnosti o potrebama prijevremeno rođene djece kao i pružanju potpore roditeljima te djece, 24. rujna 2021. godine, donirala je stotinu slikovnica „Zagrljaj pletene hobornice“ Kliničkom odjelu  za intenzivno liječenje i neonatologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Jedan je to od projekata kojim Udruga koja promiče značenje i veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta.

Naime, danski liječnici su 2013. godine došli do spoznaje kako nedonoščad koja u svom inkubatoru imaju pletenu hobotnicu neurološki bolje napreduju, imaju bolju opskrbu kisikom, pravilnije dišu kao i to da imaju pravilniji srčani ritam.

To je potvrdila predsjednica Udruge Ivana Ivanković koja je prilikom primopredaje donacije istaknula kako je slikovnica edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti medicinska otkrića koja ističu veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta. „Slikovnica o hobotnici je nešto novo u svijetu dječje književnosti“, naglasila je predsjednica Udruge.

SKB Mostar je prva u Bosni i Hercegovini  od 2018. godine počela s primjenom pletenih hobotnica u svome radu te je s velikom radošću primila donaciju u vidu stotinu slikovnica koje će dobiti svako dijete prilikom polaska kući zajedno sa svojom hobotnicom.

Voditeljica Kliničkog odjela za intenzivno liječenje i neonatologiju, dr. Marija Novaković Bošnjak tom se prilikom zahvalila Udruzi na svemu što čine kako bi osvijestili javnost o važnosti adekvatne skrbi za najmanje pacijente. „Rad Udruge za nedonoščad u potpunosti podržavamo te im se iskreno zahvaljujemo na ovoj donaciji“, istaknula je dr. Bošnjak te dodala kako je Udruga produžena ruka medicinskog neonatološkog tima koji djeluje izvan bolnice.

Inače,  autorica slikovnice „Zagrljaj pletene hobotnice“, koja govori o velikoj hrabrosti i snazi života u svakom njegovom obliku, književnica je za djecu i mlade Milena Jukić Bandić, a predivne ilustracije u slikovnici naslikala je Anđela Bukovac, profesorica u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar.